Νορβηγία: Super οι αποδόσεις του πετρελαϊκού fund

Χρήσιμα όσο ποτέ εμφανίζονται πλέον τα κεφάλαια από το επιτυχημένο πετρελαϊκό της fund, αξίας 110 δισ. δολ, τα οποία θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση της Νορβηγίας, για να ”συγκρατήσει” το διαρθρωτικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της.

Νορβηγία: Super οι αποδόσεις του πετρελαϊκού fund
Περισσότερα κεφάλαια θα δαπανήσει το 2004 αντί για φέτος, από το επιτυχημένο πετρελαϊκό της fund, ύψους 110 δισ. δολ, η κυβέρνηση της Νορβηγίας, σε μια προσπάθεια να ”συγκρατήσει” το διαρθρωτικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της, αναφέρουν 5 οικονομολόγοι στο Bloomberg.

To διαρθρωτικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας, αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω του υψηλού κόστους για χορήγηση επιδομάτων ανεργίας αλλά και αυτών της κοινωνικής ασφάλισης.

Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο fund, το οποίο το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη, σημείωσε εξαιρετική επιτυχία στο β΄ τρίμηνο του έτους, φτάνοντας στα 776 δισ. κορόνες (ή 110 δισ. δολ) στο τέλος του Ιουνίου από 682 δισ. στο τέλος του α΄ τριμήνου. Οι επενδύσεις του αφορούν σε μετοχές και ομόλογα.

Η κυβέρνηση της τρίτης μεγαλύτερης χώρας εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, η οποία αποταμιεύει όλα σχεδόν τα έσοδά της από τον ”μαύρο χρυσό” για μελλοντικές εκπληρώσεις υποχρεώσεων, έχει ήδη λάβει το ”πράσινο φως” από του κοινοβουλίου, προκειμένου να δαπανά το 4% του Fund κάθε χρόνο.

Ωστόσο, αύριο που θα παρουσιαστεί ο προϋπολογισμός του 2004, αναμένεται να αυξηθεί το συγκεκριμένο όριο για τρίτη συνεχή χρονιά, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι, με αποτέλεσμα η χώρα να δαπανήσει περισσότερα κεφάλαια από ότι της ορίζει το Σύνταγμα.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας πάντως, Per-Kristian Foss δέχεται ήδη μεγάλη πιέσεις από τους Νορβηγούς, προκειμένου να χρησιμοποιήσει περισσότερα κεφάλαια από το πετρελαϊκό fund, μετά και την εκτίναξη της ανεργίας της χώρας στο 4,7% στο β΄ τρίμηνο, στο υψηλότερο επίπεδο των 6 τελευταίων ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v