Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντυπωσιακή αντίδραση στα διεθνή χρηματιστήρια

Το ράλι τιμών στις διεθνείς αγορές παραμένει, με κέρδη 6% στις ευρωαγορές και 4% στα futures Wall, καθώς οι κυβερνήσεις Ευρώπης, ΗΠΑ και Ασίας πολεμούν με συντονισμένα και αποφασιστικά μέτρα την πιστωτική κρίση.

Πειστικό ράλι τιμών εκδηλώνεται στις διεθνείς αγορές και ο δείκτης MSCI World ανακάμπτει από τη χειρότερη εβδομάδα της ιστορίας του, καθώς οι κυβερνήσεις Ευρώπης, ΗΠΑ και Ασίας προχωρούν σε δραστικά μέτρα καταπολέμησης της πιστωτικής κρίσης.

Ο δείκτης FTSE εκτινάσσεται 5,05% στις 4.130 μονάδες, ο DAX 6,92% στις 4.858 μονάδες και ο CAC 6,47% στις 3.382 μονάδες.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται αισθητή άνοδο 4% - 5% για το άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street.

Η ανακούφιση είναι έντονη στον τραπεζικό κλάδο, με τη UBS, την Deutsche Bank και την ING Groep να σημειώνουν κέρδη άνω του 10% κατόπιν της απόφασης των Ευρωπαίων ηγετών να εγγυηθούν για κάθε νέο τραπεζικό χρέος. Ο τίτλος της Morgan Stanley εκτινάσσεται 34% στις γερμανικές συναλλαγές.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, που διολίσθησε την περασμένη εβδομάδα 20%, ενισχύεται 2,3%. Τα κέρδη ξεπερνούν το 4% για όλες τις δυτικοευρωπαϊκές αγορές που λειτουργούν σήμερα.

Η Fed από κοινού με τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, της Βρετανίας και της Ελβετίας ανακοίνωσαν ότι διαθέτουν απεριόριστη ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες.

Την ίδια ώρα, η Βρετανία ανακοίνωσε το πλέον δραστικό μέτρο διάσωσης για τις βρετανικές τράπεζες, το οποίο προβλέπεται να μιμηθούν η Γαλλία και η Γερμανία. 

Η Αυστραλία και η Ν. Ζηλανδία αποφάσισαν την πλήρη εγγύηση των καταθέσεων και το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας μελετά ανάλογη κίνηση.

Η UBS εκτινάσσεται 16%, η Deutsche Bank 12% και η ING 13%. Η Goldman Sachs αναβάθμισε τη σύσταση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε «ουδέτερη» από «underweight».
Η Barclays κερδίζει 11%.

Στον αντίποδα η Royal Bank of Scotland διολισθαίνει 23%, η HBOS 28% και η Lloyds 5,1% κατόπιν της απόφασης της κυβέρνησης να υποχρεώσει τις τράπεζες να παραχωρήσουν τον πλειοψηφικό έλεγχο στη βρετανική κυβέρνηση.

Ανάλογα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσουν πολύ σύντομα και η Γερμανία και η Γαλλία.

Η επενδυτική ανακούφιση προκαλεί ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, με αποτέλεσμα σημαντική ανάκαμψη και στον ενεργειακό κλάδο των ευρωπαϊκών μετοχών.

Η Total ενισχύεται 5,3% και η Shell 5,5%.

Στη Νέα Υόρκη δεν έχει προγραμματιστεί ανακοίνωση στατιστικών στοιχείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v