Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδειάζουν τα ράφια στα εμπορικά της Ισλανδίας

Καθώς η κρίση πλήττει την Ισλανδία, οι κάτοικοι σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για να αποθηκεύσουν όσες ποσότητες τροφίμων μπορούν, αφού η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος απειλεί να «κόψει» τις εισαγωγές στη χώρα.

Αδειάζουν τα ράφια στα εμπορικά της Ισλανδίας
Καθώς η κρίση πλήττει την Ισλανδία, οι κάτοικοι της χώρας σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ ώστε να αποθηκεύσουν όσες ποσότητες τροφίμων μπορούν, αφού η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος απειλεί να «κόψει» τις εισαγωγές στη χώρα.

«Εδώ και μία εβδομάδα, κάνουμε τρελές πωλήσεις… Ο τζίρος έχει διπλασιαστεί», δηλώνει διοικητικό στέλεχος του σούπερ μάρκετ προσφορών Bonus στο εμπορικό κέντρο του Ρέκιαβικ.

Στην αλυσίδα Bonus τα αποθέματα επαρκούν για δύο εβδομάδες και έπειτα από αυτό το διάστημα τα ράφια θα μείνουν άδεια, αν η εταιρία δεν εξασφαλίσει πρόσβαση σε ξένο συνάλλαγμα για τις αγορές της.

Η αγορά συναλλάγματος της Ισλανδίας έχει «παγώσει» μετά την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας και η κυβέρνηση εγκατέλειψε την προσπάθεια συγκράτησης του εθνικού νομίσματος.

Οι περισσότερες τράπεζες δεν κάνουν συναλλαγές σε κορόνες και οι προμηθευτές από το εξωτερικό απαιτούν να πληρωθούν προκαταβολικά για να εισαγάγουν προϊόντα στη χώρα.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες να δώσουν προτεραιότητα στις συναλλαγές συναλλάγματος που αφορούν σε είδη πρώτης ανάγκης, δηλαδή τρόφιμα, φάρμακα και πετρέλαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v