Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εικόνα διάλυσης στις διεθνείς αγορές

Εικόνα πανικού στις αγορές, με φόβους για νέες χρεοκοπίες και παγκόσμια ύφεση. Η χειρότερη εβδομάδα στην ιστορία του Nikkei, παραμένει κλειστή η Μόσχα. "Σπιράλ θανάτου" 10% για FTSE, DAX, CAC.

Εικόνα πανικού επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές φοβούνται περισσότερες τραπεζικές χρεοκοπίες και παγκόσμια ύφεση.

Κατόπιν της ελεύθερης πτώσης σε Wall Street και Ασία, οι βασικοί δείκτες των ευρωαγορών σημειώνουν κάθετη πτώση. Πάνω από 4 τρισ. δολάρια έχουν εξανεμιστεί από τις διεθνείς αγορές αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Οι δείκτες FTSE, DAX και CAC άνοιξαν με "σπιράλ θανάτου" 10% και κινούνται αυτήν την ώρα ο βρετανικός δείκτης με πτώση 8,04% στις 3.966 μονάδες, ο γερμανικός 8,86% στις 4.454 μονάδες και ο γαλλικός 8,7% στις 3.147 μονάδες.

H πτώση είναι καθολική. Η μετοχή της βρετανικής τράπεζας Barclays διολισθαίνει 24%, ενώ της μεταλλευτικής Rio Tinto 16%. Ο τίτλος της κορυφαίας κοινωφελούς επιχείρησης της Γερμανίας E.ON βυθίζεται 14%.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, με πτώση 11% στη συνεδρίαση, υπέστη τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση στην ιστορία του. Ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού διολίσθησε 6,2%, με εβδομαδιαία πτώση 18%, που είναι η μεγαλύτερη από τη δημιουργία του δείκτη το 1987.

Το χρηματιστήριο της Ρωσίας παραμένει κλειστό για άλλη μία ημέρα, καθώς οι Αρχές διέταξαν και σήμερα Παρασκευή αναβολή έναρξης της συνεδρίασης.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο εμφάνισε χθες εικόνα διάλυσης, με τον δείκτη S&P 500 να βυθίζεται 7,6%, τον Dow Jones 7,33% και τον Nasdaq 5,47%.

"Αυτό που βλέπουμε είναι μαζικές πωλήσεις εξαιτίας πανικού, φόβου και αβεβαιότητας για το μέλλον των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη", δηλώνει στο πρακτορείο Bloomberg αναλυτής. "Οι επενδυτές ουσιαστικά προεξοφλούν την πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v