Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση futures Wall παρά την "πλανητική" παρέμβαση

Ισχυρές απώλειες εμφανίζουν οι ευρωαγορές ενώ σε αρνητικό έδαφος κινούνται εκ νέου τα futures της αμερικανικής αγοράς παρά την καταιγιστική παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών με μειώσεις στα επιτόκια,

Πρόσκαιρη αποδείχτηκε η καταιγιστική παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών με μειώσεις στα επιτόκια βασικών νομισμάτων κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς μετά την αρχική ανοδική αντίδραση, επέστρεψαν στο γνώριμο πτωτικό μονοπάτι.

Η Federal Reserve, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικες τράπεζες Βρετανίας, Καναδά, Σουηδίας, Ελβετίας και Κίνας, προχώρησαν σε συντονισμένη μείωση των επιτοκίων. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, τα futures στην Wall Street, που διαμορφώνονταν με πτώση 1,5%, «γύρισαν» με άνοδο που ξεπέρασε το 2%. Ωστόσο, αυτή την ώρα έχουν επιστρέψει σε απώλειες 1,5-2%. 

Οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, που το πρωί «κατρακύλισαν» έως 8% και διαμορφώνονταν στο μείον 2%-4% την ώρα την ανακοίνωση της πλανητικής παρέμβασης στα επιτόκια, γύρισαν ανοδικά έως το +2% για τον βρετανικό δείκτη FTSE και περιόρισαν τις απώλειες.

Ωστόσο, αυτή την ώρα, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 3,34%, ο DAX υποχωρεί 4,42% στις 5.091 μονάδες και ο CAC υποχωρεί 3,5% στις 3.601 μονάδες.

Μέχρι την ώρα της ανακοίνωσης, τα διεθνή χρηματιστήρια βίωναν μια από τις χειρότερες ημέρες στην ιστορία, με πτώση που έφτασε στο –8% για τους ευρωπαϊκούς δείκτες και –2,5% για τα Futures της Wall.

Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο «βούλιαξε» 9,4% με την τρίτη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του, ενώ μόνο επτά μετοχές σημείωναν άνοδο στον δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο. Οι συναλλαγές στην Ρωσία, την Ινδονησία και το Βουκουρέστι διακόπηκαν εξαιτίας διολίσθησης πάνω από 10%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε το πρωί την πρόβλεψη ότι οι χρηματοοικονομικοί οίκοι ανά τον πλανήτη θα χρειαστούν «φρέσκα» κεφάλαια ύψους 675 δισ. δολ. για να ορθοποδήσουν. Η βρετανική κυβέρνηση λίγο πριν από την έναρξη των ευρωπαϊκών συναλλαγών ανακοίνωσε «βαρύ» πρόγραμμα τόνωσης της τραπεζικής ρευστότητας, με αποτέλεσμα η εικόνα για τις βρετανικές τράπεζες να είναι μικτή, σε αντίθεση με την «σφαγή» που επικρατούσε στις υπόλοιπες αγορές.

Στη Ρωσία ο δείκτης Micex άνοιξε με διολίσθηση έως 14% και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διέταξε για άλλη μία φορά διακοπή της συνεδρίασης, ανακοινώνοντας στη συνέχεια ότι η αγορά θα παραμείνει εκτός λειτουργίας έως τις 10 τρέχοντος. Στην Τζακάρτα, το χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό «επ' αόριστον».

Στην Wall Street σήμερα είναι η τελευταία ημερα κατά την οποία ισχύει η απαγόρευση των πωλήσεων short για πάνω από 980 χρηματοοικονομικές εταιρίες. Από το στατιστικό μέτωπο, στην αμερικανική αγορά, θα ανακοινωθούν τα μεγέθη για τις επικείμενες πωλήσεις κατοικιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v