Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση-"ασανσέρ" στις αγορές

Έντονη μεταβλητότητα χαρακτηρίζει ευρωαγορές και futures Wall, καθώς το τραπεζικό δράμα κλιμακώνεται, όμως πλέον δημιουργούνται ελπίδες παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών στο μέτωπο των επιτοκίων.

Έντονη μεταβλητότητα επικρατεί στις διεθνείς αγορές, καθώς κλιμακώνεται το τραπεζικό δράμα στην Ευρώπη, όμως πλέον δημιουργούνται ελπίδες παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών στο μέτωπο των επιτοκίων.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όπως και τα futures της Wall άνοιξαν σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα, καθώς η ανέλπιστα μεγάλη περικοπή των επιτοκίων στην Αυστραλία δημιούργησε προοπτική μείωσης του κόστους δανεισμού από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, ίσως συντονισμένα, ώστε να οχυρωθούν οι οικονομίες απέναντι στην ύφεση.

Τα κέρδη εξανεμίστηκαν εξαιτίας αρνητικών εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο και εκδηλώθηκε αισθητή υποχώρηση, αλλά το μεσημέρι τα περισσότερα πρόσημα επιστρέφουν στα "πράσινα". Αυτή την ώρα, ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,88% στις 4.629 μονάδες, ενώ ο DAX ενισχύεται 1,08% στις 5.445 μονάδες και ο CAC κερδίζει 1,58% στις 3.770 μονάδες.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά μία ποσοστιαία μονάδα, μείωση διπλάσια απ' όση αναμενόταν. Το εμπορικό επιμελητήριο της Βρετανίας ζήτησε από την Bank of England να μειώσει το επιτόκιο της στερλίνας κατά μισή μονάδα στο 4,5%.

Ο διοικητής της Fed, κ. Ben Bernanke, έχει προγραμματίσει ομιλία για την οικονομία στις 12:30 ώρα Ουάσιγκτον σήμερα. Ο κεντρικός τραπεζίτης και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Henry Paulson, θα συναντηθούν με τον κ. Jean-Claude Trichet της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τους υπόλοιπους ομολόγους τους στην Group of Seven, σε σύνοδο στην Ουάσιγκτον στις 10 Οκτωβρίου.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται σε ποσοστό 58% ότι η Fed θα προχωρήσει σε έκτακτη μείωση των επιτοκίων -μεγάλη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα- στο 1,5%, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 28 - 29 Οκτωβρίου.

Στην Ευρώπη, όπου οι βασικοί δείκτες έδειξαν θεαματική άνοδο σχεδόν 2%, τα κέρδη περιορίστηκαν μία ώρα μετά το άνοιγμα και οι απώλειες διευρύνθηκαν όταν φημολογήθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση μελετά επένδυση 79 δισ. δολ. σε τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Royal Bank of Scotland και η Barclays, οι οποίες υποχρεώνονται να προσφύγουν στην κρατική ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν τις ζημίες εξαιτίας των στεγαστικών δανείων.

Η μετοχή της RBS "βούλιαξε" 30% το πρωί και οι υπόλοιποι βρετανικοί οίκοι ακολούθησαν με τη Lloyds να διολισθαίνει 15,6%, την HBOS 10,4% και την Barclays 13,7%. Η Barclays διέψευσε στη συνέχεια τη φήμη.

Η Bank of America υποχώρησε 11% στις συναλλαγές στη Φρανκφούρτη και η Deutsche Bank διολισθαίνει επίσης 11%, καθώς φημολογείται ότι θα προσφύγει σε αύξηση κεφαλαίου. Η γερμανική τράπεζα διέψευσε την είδηση.

Στην Ιρλανδία, το κράτος ανέλαβε τον έλεγχο της Landsbanki Islands, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Η Νο1 τράπεζα, η Kaupthing Bank, ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα της δάνεισε 500 εκατ. ευρώ.

Η ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου προσφέρει στήριξη στους ενεργειακούς τίτλους και η Total ενισχύθηκε έως 4,1% και η BP 2,4%.

Κέρδη αποκομίζει και ο κλάδος τηλεφωνίας, κατόπιν αναβάθμισης της σύστασης της Morgan Stanley για τη Nokia (+3,1%). Η Alcatel-Lucent κερδίζει 5,4% κατόπιν αναβάθμισης από τη Morgan Stanley.

Οι προθεσμιακές αγορές διαμορφώνονται με μικτά πρόσημα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Πέραν της κρίσιμης ομιλίας Bernanke, θα δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης της Fed, ενώ θα ανακοινωθούν στοιχεία για την καταναλωτική πίστη Αυγούστου και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v