Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι τραπεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Κατόπιν ισχυρά ανοδικού ανοίγματος με ελπίδες για τα επιτόκια, οι ευρωαγορές επιστρέφουν στα "κόκκινα", εξαιτίας έντονων πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο. "Βουτιά" 30% της RBS λόγω φήμης προσφυγής στην κυβέρνηση.

Κατόπιν της αρχικής ισχυρά ανοδικής  αντίδρασης, οι ευρωαγορές επιστρέφουν στα "κόκκινα" εξαιτίας των έντονων πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο

Η φήμη ότι η βρετανική κυβέρνηση μελετά επένδυση 79 δισ. δολ. σε τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Royal Bank of Scotland και η Barclays, οι οποίες υποχρεώνονται να προσφύγουν στην κρατική ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν τις ζημίες εξαιτίας των στεγαστικών δανείων, κυριαρχεί στις αιτίες της επιστροφής των τραπεζικων πιέσεων.

Η μετοχή της RBS βουλιάζει 30%. Οι υπόλοιποι βρετανικοί οίκοι ακολουθούν και η Lloyds διολισθαίνει 15,6%, η HBOS 10,4% και η Barclays 13,7%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όπως και τα futures της Wall άνοιξαν σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα, καθώς η ανέλπιστα μεγάλη περικοπή των επιτοκίων στην Αυστραλία δημιουργεί την προοπτική μείωσης του κόστους δανεισμού από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, ίσως συντονισμένα, ώστε να οχυρωθούν οι οικονομίες έναντι της ύφεσης.

Οι βασικοί δείκτες των ευρωαγορών άνοιξαν με θεαματική άνοδο σχεδόν 2%, αλλά τα κέρδη περιορίστηκαν μία ώρα μετά το άνοιγμα και το μεσημέρι ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,18% στις 4.535 μονάδες, ο DAX 1,04% στις 5.330 μονάδες και ο CAC 0,2% στις 3.704 μονάδες.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε το βασικό επιτόκια κατά μία ποσοστιαία μονάδα, μείωση διπλάσια απ' όση αναμενόταν. Το εμπορικό επιμελητήριο της Βρετανίας ζήτησε από την Bank of England να μειώσει το επιτόκιο της στερλίνας κατά μισή μονάδα στο 4,5%. Χθες στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης Dow Jones διολίσθησε έως 800 μονάδες, αλλά έσβησε τις μισές περίπου απώλειες στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης, καθώς φημολογήθηκε ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Ο διοικητής της Fed, κ. Ben Bernanke, έχει προγραμματίσει ομιλία για την οικονομία στις 12:30 ώρα Ουάσιγκτον σήμερα. Ο κεντρικός τραπεζίτης και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Henry Paulson, θα συναντηθούν με τον κ. Jean-Claude Trichet της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τους υπόλοιπους ομολόγους τους στην Group of Seven, σε σύνοδο στην Ουάσιγκτον στις 10 Οκτωβρίου.

Η ανατροπή που έφερε η αυστραλέζικη κίνηση προκάλεσε ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου, που με τη σειρά του στηρίζει υψηλότερα τους ενεργειακούς τίτλους στις ευρωπαϊκές συναλλαγές. Η Total ενισχύεται 4,1% και η BP 2,4%.

Κέρδη αποκομίζει και ο κλάδος τηλεφωνίας, κατόπιν αναβάθμισης της σύστασης της Morgan Stanley για τη Nokia(+3,1%). Η Alcatel-Lucent κερδίζει 5,4% κατόπιν αναβάθμισης από τη Morgan Stanley.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ασίας κινήθηκαν έντονα πτωτικά, με εξαίρεση την αγορά της Αυστραλίας, που γύρισε στη θετική περιοχή, μετά την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων.

Αυτή την ώρα ο δείκτης ASX ενισχύεται 1,72%. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei διολισθαίνει 2%, ενώ ο ευρύτερος δείκτη MSCI Ασίας - Ειρηνικού υποχωρεί 0,5% έχοντας διολισθήσει ενδοσυνεδριακά έως το -3%.

Στη Wall Street χθες, ο Dow Jones απώλεσε τις 10.000 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,58% (έφτανε να χάνει έως 8%), ενώ ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 4,34% και ο S&P 500 με πτώση 3,86%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v