Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποίηση ευρωαγορών με στήριξη από ΕΚΤ

Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων βελτιώνει την ψυχολογία στις ευρωαγορές, αλλά οι κινήσεις παραμένουν επιφυλακτικές εν όψει της ψηφοφορίας για το τραπεζικό σχέδιο διάσωσης στις ΗΠΑ.

Η προοπτική μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων βελτιώνει την ψυχολογία στις ευρωαγορές, καθώς διαφαίνεται πλέον στον ορίζοντα η πολυπόθητη παρέμβαση της ΕΚΤ στην πιστωτική πολιτική, μετά τη μετάδοση της αμερικανικής τραπεζικής κρίσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πάντως, οι κινήσεις παραμένουν επιφυλακτικές εν όψει της ψηφοφορίας για το τραπεζικό σχέδιο διάσωσης στις ΗΠΑ. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και τα αμερικανικά στοιχεία για την απασχόληση στην αμερικανική αγορά, το απόγευμα στη Wall Street.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,58% στις 4.869 μονάδες ,ο DAX ενισχύεται 0,15% στις 5.669 μονάδες και ο CAC 0,15% στις 3.965 μονάδες.

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Jean-Claude Trichet, άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο ή και νωρίτερα αν επιδεινωθεί η κρίση, καθώς οι επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης μεταφέρονται στην πραγματική οικονομία.

Αισθητές είναι οι πιέσεις στον μεταλλευτικό κλάδο, με την BHP Billiton να διολισθαίνει 2,1% και τη Rio Tinto 2%, καθώς επικρατούν φόβοι παγκόσμιας ύφεσης που θα μειώσουν τη ζήτηση πρώτων υλών.

Η Hypo Real Estate ενισχύεται 12% κατόπιν ευρωπαϊκής έγκρισης της γερμανικής πρότασης για βοήθεια στην τράπεζα.

Στις ασιατικές αγορές επικράτησαν έντονα πτωτικές τάσεις, στον απόηχο της νέας βουτιάς της Wall Street, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι, ακόμη και αν εγκριθεί το σχέδιο Paulson, δεν θα λυθούν τα προβλήματα των ευρωπαϊκών και των διεθνών τραπεζών.

Ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού υποχώρησε 2% με εβδομαδιαία πτώση άνω του 7%. Ο Nikkei στο Τόκιο διολίσθησε 1,49%, χάνοντας τις 11.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2005.

Στη Νέα Υόρκη χθες ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 3,22%, ενώ βουτιά 4,48% κατέγραψε ο Nasdaq και 4,03% ο S&P 500.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v