Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση ευρωαγορών και futures Wall

Περιορίζονται οι απώλειες στις ευρωαγορές, καθώς τα futures Wall καταγράφουν έντονη ανοδική αντίδραση. Οι τράπεζες βρίσκουν στήριξη στις απανωτές κρατικές παρεμβάσεις και τα εμπορεύματα ανακάμπτουν.

Περιορίζονται αισθητά οι απώλειες στις ευρωαγορές, καθώς τα futures Wall καταγράφουν έντονη ανοδική αντίδραση. Οι απανωτές κρατικές παρεμβάσεις προσφέρουν στήριξη και η ανάκαμψη των κλάδων εμπορευμάτων καλύπτει κάπως τις τραπεζικές απώλειες.

Οι πρωτοφανείς κρατικές παρεμβάσεις προς εκτόνωση της πιστωτικής κρίσης, με την ασύλληπτη ρευστότητα της Fed, την καθολική τραπεζική εγγύηση στην Ιρλανδία και τις επάλληλες διασώσεις οίκων, καταδεικνύουν ότι οι Αρχές είναι αποφασισμένες να παράσχουν κάθε απαραίτητη βοήθεια.  

Η απόφαση της Federal Reserve να διοχετεύσει το ασύλληπτο ποσό των 630 δισ. δολ. στο διεθνές σύστημα, πλημμυρίζοντας τις τράπεζες με ρευστό, βοηθά επίσης την επενδυτική ψυχολογία και οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται θεαματικά ανοδικό άνοιγμα, άνω του 2%, αυτή την ώρα, για τους βασικούς δείκτες της Wall Street.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο υπέστη χθες ζημίες-ρεκόρ, όταν αναπάντεχα η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ απέρριψε το σχέδιο αρωγής των αμερικανικών τραπεζών ύψους 700 δισ. δολ. της κυβέρνησης Bush.

Είχαν ήδη προηγηθεί επιχειρήσεις διάσωσης μεγάλων τραπεζικών οίκων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, που επέτειναν τους φόβους ότι η χρηματοοικονομική κρίση συνεχίζει να μεταδίδεται.

Στην Ευρώπη σήμερα, παρενέβησαν οι κυβερνήσεις Βελγίου και Γαλλίας, παρέχοντας «σωσίβιο» 6,4 δισ. ευρώ στον χρηματοοικονομικό οίκο Dexia. Η Ιρλανδία ανακοίνωσε την εγγύηση όλων των καταθέσεων και ομολόγων.

Έτσι, οι απώλειες στις ευρωαγορές, που πλησίασαν το 3% στο άνοιγμα των συνεδριάσεων, περιορίστηκαν αισθητά και, δύο ώρες μετά το άνοιγμα ο δείκτης FTSE γύρισε θετικά στο +0,77% στις 4.855 μονάδες, ο DAX υποχωρεί 0,86% στις 5.757 μονάδες και ο CAC κερδίζει 0,03% στις 3.954 μονάδες.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της Dexia έχει ανασταλεί. Οι τίτλοι της Societe Generale και της UBS βυθίζονται 6% έκαστος καθώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η επενδυτική έξοδος από τους χρηματοοικονομικούς κλάδους.

«Βαθιές» ήταν χθες οι απώλειες και για τους κλάδους εμπορευμάτων, καθώς ο δείκτης εμπορευμάτων Reuters/Jefferies CRB βυθίστηκε 5,9%, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από το 1956.

Ο τίτλος της BHP Billiton στην Αυστραλία υπέστη τις μεγαλύτερες ζημίες 21 ετών. Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, ωστόσο, οι μετοχές ανακάμπτουν, κατόπιν αντίδρασης στις τιμές των μετάλλων.

Στην Ασία, ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού διολίσθησε 2,7%, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες ανήλθαν στο 4,9%. Ο Nikkei υποχώρησε 2,84% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ 2,42%.

Η Wall Street πέρασε χθες μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις στην ιστορία της, με τον Dow Jones να σημειώνει την ισχυρότερη ημερήσια υποχώρηση όλων των εποχών, με απώλειες 6,98%. Ο Nasdaq διολίσθησε 9,14% και ο S&P 8,79%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v