Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλιμακώνεται το τραπεζικό "δράμα" στις αγορές

Το τραπεζικό δράμα κλιμακώνεται, με την κατάρρευση WaMu και το όργιο φημών για την ευρωπαϊκή Fortis, ενώ το μέλλον της «σανίδας σωτηρίας» στην Wall παραμένει αβέβαιο. Εντονες πιέσεις σε Ευρώπη, Ασία και futures.

Οι δραματικές εξελίξεις στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο κλιμακώνονται, με σοβαρά ερωτηματικά να εγείρονται για το μέλλον του ευρωπαϊκού οίκου Fortis και την Washington Mutual να υποκύπτει στην χειρότερη τραπεζική χρεοκοπία των ΗΠΑ.

Παράλληλα, το μέλλον της «σανίδας σωτηρίας» 700 δισ. δολ. στην Wall Street παραμένει αβέβαιο, με αποτέλεσμα τα διεθνή χρηματιστήρια να σημειώνουν έντονες απώλειες σε Ευρώπη, Ασία και futures της Νέας Υόρκης.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,96% στις 5.095 μονάδες, ο DAX 2,11% στις 6.042 μονάδες και ο CAC 2% στις 4.142 μονάδες.

Η μετοχή της Fortis διολισθαίνει 11% καθώς κλιμακώνεται η αρνητική φημολογία για την οικονομική κατάσταση του βελγοολλανδικού χρηματοοικονομικού ομίλου. Ο τίτλος της Fortis υποχωρεί κάθε ημέρα αυτή την εβδομάδα και την Πέμπτη βυθίστηκε έως 22%. Μεταξύ άλλων «ακούγεται» ότι οι βραχίονες που εξαγόρασε η Fortis από την ABN Amro θα μεταπωληθούν σε άλλες τράπεζες.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ανακοινώθηκε η κατάσχεση και η αυτόματη πώληση περιουσιακών στοιχείων της Washington Mutual στην JP Morgan Chase, σε μία ακόμη κυβερνητική επιχείρηση για την εκτόνωση της κρίσης. Η μετοχή της JPMorgan υποχωρεί 1,4% στην Φρανκφούρτη.

Την ίδια ώρα, οι ελπίδες για άμεση έγκριση του πακέτου 700 δισ. δολ. προς αρωγή αμερικανικών τραπεζών εξανεμίστηκαν, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ κορυφαίων πολιτικών ηγετών των ΗΠΑ έφτασαν σε αδιέξοδο. Οι περαιτέρω εξελίξεις θα καθοριστούν εκ νέου σε επίπεδο Κογκρέσου.

Στην Ευρώπη, επίσης η HSBC, η τράπεζα με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη, ανακοίνωσε μείωση 1.100 θέσεων εργασίας. Η Societe Generale διολισθαίνει 2,1%, ενώ η UBS 3,3%.

Κατά τα λοιπά, η Vestas Wind υποχωρεί 4,4% κατόπιν υποβάθμισης σε «underweight» από τη Morgan Stanley.

Η Adecco υποχωρεί 1,3% κατόπιν πρόβλεψης για υποτονικές αγορές απασχόλησης σε ΗΠΑ και Καναδά μέχρι το τέλος του έτους.

Η Air France-KLM υποχωρεί 0,9% κατόπιν αποχώρησης του διευθύνοντος συμβούλου κ. Jean-Cyril Spinetta. Θα τον αντικαταστήσει ο κ. Pierre-Henri Gourgeon.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα άνω του 1% για τους βασικούς δείκτες της Wall Street.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις εξελίξεις όσον αφορά το πακέτο διάσωσης αμερικανικών τραπεζών.

Από το στατιστικό μέτωπο, θα ανακοινωθεί η τελική καταμέτρηση του ΑΕΠ β’ τριμήνου, καθώς και ο δείκτης οικονομικού κλιματος Πανεπιστημίου Μίτσιγκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v