Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αγριεύουν» οι φήμες για Fortis-Πτώση μετοχής 11%

Ο χρηματοοικονομικός όμιλος Fortis, της τράπεζας που κάποτε συναλλασσόταν με την Μ.Αικατερίνη και τον Ναπολέοντα, κινδυνεύει να γίνει το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό "θύμα" της κρίσης.

«Αγριεύουν» οι φήμες για Fortis-Πτώση μετοχής 11%
Ο βελγοολλανδικός χρηματοοικονομικός όμιλος Fortis βυθίστηκε έως 11%στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, εξαιτίας αρνητικής φημολογίας όσον αφορά στην οικονομική θέση της εταιρίας. Η πτώση προκάλεσε νέα επίσημη διάψευση από τον οίκο.

Η Fortis είναι από τα μεγαλύτερα «θύματα» της χρηματοοικονομικής κρίσης. Για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών υποχρεώθηκε να ανακοινώσει μέτρα ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης της κατά 8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και να αποπέμψει τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Jean-Paul Votron, τον επόμενο μήνα.

Χθες, η μετοχή της τράπεζας διολίσθησε έως 22% στα 5,5 ευρώ, εξαιτίας φημών ότι επίκειται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας ασκεί πιέσεις στη Rabobank, τον ολλανδικό θεσμικό πιστωτικό οίκο (mutual lender). Η Rabobank διέψευσε ότι έχει κληθεί να παράσχει ρευστότητα στη Fortis.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fortis, Herman Verwilst, σε εσπευσμένη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σήμερα Παρασκευή, δήλωσε οτι δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά ότι οοίκος προτίθεται να προχωρήσει σε περισσότερες πωλήσεις δευτερευόντων βραχιόνων, απ’όσες αναμενόταν.

Μεταξύ άλλων «ακούγεται» ότι οι βραχίονες που εξαγόρασε η Fortis από την ABN Amro θα μεταπωληθούν σε άλλες τράπεζες.

Ακολουθούν πέντε δεδομένα για τον χρηματοοικονομικό οίκο Fortis, όπως τα περιγράφει το πρακτορείο Thomson:

*Η Fortis ήταν τμήμα κοινοπραξίας με την Royal Bank of Scotland και την ισπανική Banco Santander που αγόρασαν την ολλανδική τράπεζα ABN AMRO έναντι 70 δισ. ευρώ πέρσι. Το τίμημα σχεδόν αντιστοιχεί σήμερα στην κεφαλαιοποίηση της πολύ μεγαλύτερης τράπεζας Citigroup.

*Η ίδια η Fortis, με κεφαλαιοποήση 14 δισ. ευρώ την Παρασκευή, αξίζει το μισό σχεδόν από τα 24 δισ. ευρώ που πλήρωσε για τις ολλανδικές επιχειρήσεις της ΑΒΝ και τις επιχειρήσεις wealth και asset-management.

*Η μετοχή της έχει κατακρημνιστεί από τον Ιούνιο, με πτώση 19% σε μια συνεδρίαση, όταν ανακοίνωσε το πακέτο σωτηρίας 8 δισ. ευρώ και άρση απονομής μερίσματος.

*Η Fortis δηλώνει η μεγαλύτερη ασφαλιστική του Βελγίου και μεταξύ του ευρωπαϊκού Τop 10. Στον τραπεζικο τομέα, είναι ο μεγαλύτερος εκδότης τραπεζικών καρτών της περιφέρειας Benelux και, μαζί με την ABN AMRO, η μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής.

*Οι επιχειρήσεις που σήμερα συνιστούν την Fortis έχουν μακρά ιστορία. Οι «προγόνοι» της είχαν συναλλαγές με την Μεγάλη Αικατερίνη και ήταν εκείνοι που παρείχαν στις ΗΠΑ χρηατοδότηση για να εξαγοράσουν την Λουιζιάνα από τον Ναπολέοντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v