Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαδήμος: Αβέβαιες οι προοπτικές για ανάπτυξη

Oι προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό είναι ιδιαίτερα αβέβαιες και οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι για τις τιμές παραμένουν υψηλοί, είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Παπαδήμος: Αβέβαιες οι προοπτικές για ανάπτυξη
Oι προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό είναι ιδιαίτερα αβέβαιες και οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι για τις τιμές παραμένουν υψηλοί, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξη σε εφημερίδα την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε στην ιταλική εφημερίδα "Il Sole 24 Ore" ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην υπερεκτιμούν τον αντίκτυπο που θα έχει η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στον πληθωρισμό και να γνωρίζουν ότι οι τιμές πετρελαίου παραμένουν ευμετάβλητες.

Υπάρχουν "σοβαρές ανησυχίες" στην ΕΚΤ καθώς παρατηρούνται σαφείς ενδείξεις ότι προηγούμενες αυξήσεις τιμών περνάνε στους μισθούς και στη διαμόρφωση των τιμών. Ο κ. Παπαδήμος είπε ακόμη ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού εξαρτώνται από τη μελλοντική παραγωγικότητα της εργασίας.

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 4,25% την επόμενη εβδομάδα, αλλά οι αγορές και οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν μείωση των επιτοκίων στις αρχές του 2009, καθώς η οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός επιβραδύνονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v