Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικρατούν τα θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Μετά από ένα πρωινό με μικτές και συγκρατημένες κινήσεις, οι ευρωαγορές ενισχύονται το μεσημέρι χάρη στην πτώση τιμών πετρελαίου, αλλά με το "ένα μάτι" στην έκβαση του αμερικανικού σχεδίου διάσωσης.

Κέρδη αποκομίζουν το μεσημέρι οι ευρωαγορές χάρη στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, αλλά πάντως η αβεβαιότητα για την έκβαση του αμερικανικού σχεδίου διάσωσης εξακολουθεί να προκαλεί νευρικότητα στον επενδυτικό κόσμο.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,39% στις 5115 μονάδες, ο DAX 1,21% στις 6125 μονάδες και ο CAC 1,08% στις 4158 μονάδες.

Μετά από ένα πρωινό με μικτές και συγκρατημένες κινήσεις, το μεσημέρι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται θετικά, κατόπιν και της έκθεσης της JPMorgan Chase που εκτιμά ότι η Ευρώπη θα έχει καλύτερη εμφάνιση (outperform) σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στις ΗΠΑ, όπου συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις όσον αφορά το σχέδιο διάσωσης της Wall Street.

Αρκετοί παρατηρητές φοβούνται ότι το αμερικανικό πρόγραμμα αρωγής 700 δισ. δολ. στις αμερικανικές τράπεζες δεν θα συμφωνηθεί αρκετά σύντομα ώστε να περιορίσει την ζημιά στην παγκόσμια οικονομία.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου ενισχύει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και η μετοχή της Bayerische Motoren Werke κερδίζει 1,7% και της General Motors 2% στην Γερμανία.

Η Swiss Reinsurance κερδίζει 1,8% στηρίζοντας σε ανάκαμψη τον ασφαλιστικό κλάδο, κατόπιν της δήλωσης ότι διαθέτει «επαρκή» ρευστότητα, ακόμη κι αν δεν εξασφαλίσει εξωτερική χρηματοδότηση.

Η ανακοίνωση αναπάντεχης συρρίκνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Γερμανία βελτιώνει ιδιαίτερα το κλίμα στην αγορά της Φρανκφούρτης.

Η μετοχή της DSM, της μεγαλύτερης επιχείρησης βιταμινών στον κόσμο, ενισχύεται 3,8% κατόπιν αναβάθμισης του στόχου κερδών 2008.

Η Repsol κερδίζει 1,1% κατόπιν δημοσιεύματος που θέλεις τις Total και Shell να μελετούν πιθανότητα εξαγοράς της ισπανικής εταιρίας.

Στην Ασία, ενωρίτερα, ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού υποχώρησε 0,9%, όσο και ο Nikkei στο Τόκιο, ενώ ο δείκτης CSI 300 στην Κίνα ενισχύθηκε 4,6% κατόπιν χαλάρωσης των ρυθμίσεων περί αγορών μετοχών από μετόχους μεριδίων πλειοψηφίας.

Στη Νέα Υόρκη χθες επικράτησαν στο κλείσιμο μικτά πρόσημα και ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 0,27%, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 0,11% και ο S&P υποχώρησε 0,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v