Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση διεθνών αγορών ενόψει Paulson, Bernanke

Οι ανησυχίες για οικονομική ύφεση επαναφέρουν τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές. Πτωτικά τα futures της Wall εν αναμονή των ομιλιών H. Paulson και B. Bernanke για το πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών.

Οι ανησυχίες για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας στις ΗΠΑ και διεθνώς επαναφέρουν τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές.

Πτωτικό άνοιγμα προοιωνίζονται τα futures για τη Wall, καθώς αναμένονται οι κρίσιμες ομιλίες του υπουργού Οικονομικών κ. H. Paulson και του κεντρικού τραπεζίτη κ. B. Bernanke για το πρόγραμμα διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 2,12% στις 5.125 μονάδες, ο DAX 0,72% στις 6.063 μονάδες και ο CAC 1,54% στις 4.155 μονάδες.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η σκληρή παρέμβαση της περασμένης εβδομάδας απέτρεψε ένα διεθνές κραχ, αλλά τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Οι οικονομίες είναι εύθραυστες, υπάρχουν θεμελιώδη προβλήματα και η πιστωτική φούσκα εξακολουθεί να υπάρχει. «Η εμπιστοσύνη δεν έχει αποκατασταθεί στην αγορά», δηλώνει αναλυτής στο Bloomberg.

Οι πιέσεις επανέρχονται έντονες στις τράπεζες και η Barclays υποχωρεί 3,9%, ενώ η Societe Generale 2,9%.

Η χθεσινή εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και την καταναλωτική ζήτηση.

Οι πιέσεις παραμένουν έντονες στους κλάδους μεταφορών και η Lufthansa διολισθαίνει 1,7%, ενώ η British Airways 5,6%.

Η Marks & Spencer αντιδρά με διολίσθηση 4,5% κατόπιν της υποβάθμισης σε «hold» από την Deutsche Bank.

Η STMicroelectronics υποχωρεί 4,7% κατόπιν υποβάθμισης από την JP Morgan.

Στις ΗΠΑ θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Σεπτεμβρίου, ο δείκτης μεταποίησης Richmond Fed και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ABC/Wash Post.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ομιλίες του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Federal Reserve ενώπιον της Γερουσίας, όσον αφορά στο κυβερνητικό σχέδιο 700 δισ. δολ. για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v