Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκρηξη ανόδου στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι αποφασιστικές παρεμβάσεις κυβερνήσεων σε Δύση και Ανατολή για την εκτόνωση της κρίσης εμπνέουν θεαματική ανάκαμψη στα χρηματιστήρια Ευρώπης, Ασίας και ΗΠΑ. Έκρηξη ανόδου στην Ευρώπη, με κέρδη 7% για τον FTSE.

Τα αποφασιστικά μέτρα εκτόνωσης της κρίσης που επιβάλλουν κυβερνήσεις σε Ανατολή και Δύση εμπνέουν θεαματική ανάκαμψη στα χρηματιστήρια Ευρώπης, Ασίας και ΗΠΑ.

Ο δείκτης FTSE εκτινάσσεται 7,21% στις 5.234 μονάδες, ο DAX 4,14% στις 6.120 μονάδες και ο CAC 5,45% στις 4.174 μονάδες.

Η Deutsche Bank ενισχύεται 15% και η Credit Suisse 14%.

Η ανάκαμψη είναι ιδιαίτερα θεαματική στη Βρετανία, όπου επιβλήθηκε αργά χθες απαγόρευση του short selling τραπεζικών μετοχών. Η μετοχή της Barclays εκτινάσσεται 58% και η άνοδος των μεγάλων βρετανικών τραπεζών ξεπερνά κατά μέσο όρο το 30%.

Η αποφασιστική κίνηση που καθορίζει τις συναλλαγές είναι η πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης να «μαντρώσει» τα χρεόγραφα του subprime ώστε να απομονώσει τον κίνδυνο.

Η πρόταση που κατέθεσαν ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ προκάλεσε ράλι της «τελευταίας στιγμής» στη Wall Street και διέσωσε τα πρόσημα, ενώ νωρίτερα είχε εκτονωθεί το ράλι το οποίο ενέπνευσε η παροχή ρευστότητας 180 δισ. δολ. από μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Η απαγόρευση του short selling μετοχών τραπεζών, ασφαλιστικών και χρηματιστηριακών στις ΗΠΑ ωθεί σε θεαματική άνοδο τα futures της Wall.

Στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ίδιες αγορές μετοχών, η Bank of China ενισχύθηκε 10%, ενώ στην Αυστραλία η Macquarie Group κέρδισε έως 38%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα χρηματιστήρια της Κίνας κέρδισαν έως σχεδόν 10%, ενώ ο MSCI Ασίας - Ειρηνικού ενισχύθηκε 3,9% και ο Nikkei 3,42%.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε χθες με άνοδο 3,8% για τον Dow Jones και 4,8% για τον Nasdaq.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v