Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος ευρωαγορών μετά την "πλανητική" παρέμβαση

Η παρέμβαση των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών του πλανήτη στις αγορές κεφαλαίου στηρίζει σε ανάκαμψη τις ευρωαγορές, ενω μέσω καταιγιστικών επιχειρηματικών εξελίξεων. Προηγήθηκε «αιματοκύλισμα» σε Wall και Ασία.

Η παρέμβαση των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών του πλανήτη στις αγορές κεφαλαίου στηρίζει σε ανάκαμψη τις ευρωαγορές, εν μέσω καταιγιστικών επιχειρηματικών εξελίξεων. Προηγήθηκε «αιματοκύλισμα» σε Wall και Ασία.

Στις διεθνείς αγορές επικρατεί κλίμα πανικού, καθώς η πιστωτική κρίση έχει προκαλέσει κοσμογονικές αλλαγές στον τραπεζικό κόσμο και οι επενδυτές απομακρύνονται μαζικά από κάθε μορφή τοποθέτησης, ακόμη και από εκείνες που θεωρούνταν επί δεκαετίες από τις ασφαλέστερες.

Οι ευρωπαϊκές συναλλαγές ξεκίνησαν στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων για τον τραπεζικό χώρο, με την ανακοίνωση 1) της συγχώνευσης της Lloyds με την καταπονημένη στεγαστική τράπεζα HBOS στην Βρετανία, 2) τις συζητήσεις της Morgan Stanley με την Wachovia για συγχώνευση και 3) τις φήμες ότι μια σειρά τράπεζες ενδιαφέρονται για τμήματα της Washington Mutual.

Ήδη, μεσα στην εβδομάδα, 1) έχει πτωχεύσει η Lehman Brothers, 2) έχει εκποιηθεί η Merrill Lynch και 3) διοργανώθηκε την τελευταία στιγμή η διάσωση του ασφαλιστικού κολοσσού AIG.

Μέσα σε αυτό το δραματικό κλίμα, οι συναλλαγές στα διεθνή χρηματιστήρια πραγματοποιούνται σε κλίμα έντονης μεταβλητότητας, αντλώντας κάποια στήριξη από τις καταιγιστικές ειδήσεις για συνεργασίες που ανακοινώνονται, αλλά κλείνοντας κατά κανόνα στον τελικό απολογισμό με σοβαρές απώλειες.

Χθες στην Wall Street ο Dow Jones υποχώρησε 4,06% και ο Nasdaq διολίσθησε σχεδόν 5%, ενώ σήμερα το πρωί στις ασιατικές συναλλαγές οι περισσότερες δείκτες διολίσθησαν σε «βαθύ κόκκινο» με κατακρήμνιση 2,22% για τον Nikkei και 3,2% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού.

Ωστόσο αρκετά ασιατικά χρηματιστήρια που πρόλαβαν την είδηση της παρέμβασης των Κεντρικών Τραπεζών πριν το κλείσιμο, ανέκτησαν το μεγαλύτερο τμήμα των απωλειών τους. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng, που έφθανε να χάνει έως 7,7%, έκλεισε τελικώς με άνοδο 0,4%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης διαμορφώθηκαν με ελαφρά άνοδο, αλλά υποχώρησαν στη συνεχεια.

Οταν επισημοποιήθηκε πάντως η παρέμβαση των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών του πλανήτη στις αγορές κεφαλαίου, οι ευρωαγορές ανέκτησαν πειστικότερα ανοδικες τάσεις και δείκτης FTSE, ενισχύεται 1% στις 4.961 μονάδες, ο DAX 0,34% στις 5.881 μονάδες και ο CAC 0,51% στις 4.020 μονάδες.

Η μετοχή της HBOS αντιδρά με ράλι 31%. Η UBS και η Barclays ενισχύονται πάνω από 7%. Η Washington Mutual εκτινάσσεται 14% στις γερμανικές συναλλαγές.

Κατά τα λοιπά, η Repsol ενισχύεται 1,5% κατόπιν αναβάθμισης από την Morgan Stanley και η Pernod-Ricard υποχωρεί 3,9% κατόπιν ανακοίνωσης αύξησης ετήσιων κερδών 8,7% -χαμηλότερη της αναμενόμενης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το ρωσικό χρηματιστήριο δεν λειτουργεί επί τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v