Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυρίαρχη η νευρικότητα στις διεθνείς αγορές

Η εθνικοποίηση της AIG και η πιθανότητα "διάσωσης" της βρετανικής HBOS "πείθουν" για ανάκαμψη τις ευρωαγορές, σε μία ακόμη συνεδρίαση για γερά νεύρα στα διεθνή χρηματιστήρια. Πτωτικά τα futures στη Wall.

Η προοπτική "διάσωσης" μιας τράπεζας που θεωρούνταν από τα πιθανότερα ευρωπαϊκά θύματα της τραπεζικής κρίσης, της βρετανικής HBOS, προσφέρει στήριξη στους ευρωπαϊκούς δείκτες το μεσημέρι, σε μία ακόμη συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας στα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές ξεκίνησαν ανοδικά στον απόηχο της είδησης για κυβερνητική διάσωση, με εθνικοποίηση, του ασφαλιστικού κολοσσού AIG. Με την είδηση αυτή συνεχίζεται μία εβδομάδα κοσμογονικών μεταβολών για τη Wall Street και το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται πως το σαββατοκύριακο ανακοινώθηκε η πτώχευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers και η εξαγορά της Merrill Lynch από την Bank of America.

Σήμερα, η κινητικότητα κλιμακώνεται, με τη φήμη για συμφωνία συγχώνευσης του βρετανικού κολοσσού Lloyds και της ομοεθνούς τράπεζας στεγαστικών δανείων HBOS αλλά και τη φήμη ότι η Morgan Stanley αναζητεί συνεταίρο.

Ο καταιγισμός των εξελίξεων προκαλεί έντονες διακυμάνσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι ευρωαγορές άνοιξαν με αισθητά κέρδη στον απόηχο της είδησης για την AIG, αλλά επέστρεψαν σε σταθεροποιητικά επίπεδα μέχρι τη φήμη για την HBOS, που ώθησε εκ νέου υψηλότερα τους δείκτες, και ειδικά τον βρετανικό FTSE. Αυτή την ώρα ο FTSE ενισχύεται 1,07%, ο DAX 0,32% στις 5.984 μονάδες και ο CAC 0,27% στις 4.998 μονάδες.
 
Η εικόνα από τα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν μικτή, ενώ οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται ήπιο πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street. Τα futures της Νέας Υόρκης ήταν "πράσινα" όλο το ευρωπαϊκό πρωινό.

Ο δείκτης MSCI αναδυόμενων αγορών ενισχύεται 0,5% σήμερα, με ανάκαμψη από τη χθεσινή διολίσθηση 4,9%. Η αγορά της Ρωσίας άνοιξε το πρωί, με τον δείκτη Micex να διολισθαίνει 3,1% και να προκαλει νέα αναστολή διαπραγματεύσεων, κατόπιν της χθεσινής βουτιάς κατά 17% που προκάλεσε και την αρχική άρση συναλλαγών.

Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές η ανακούφιση είναι προφανής στον ασφαλιστικό κλάδο κατόπιν AIG, με την Axa να ενισχύεται 5,6% και την ING Groep 3,4%.

Η UBS κερδίζει 3,8% και η Credit Agricole ενισχύεται 1%. Η HBOS κερδίζει 7,3% και η Lloyds 4,8%. Η Barclays ενισχύεται 7,2% κατόπιν της ανακοίνωσης για εξαγορά παγίων της χρεοκοπημένης Lehman.

Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, κατόπιν κάθετης διολίσθησης στις προηγούμενες συνεδριάσεις, ωθεί υψηλότερα τους τίτλους των εμπορευμάτων.

Η StatoilHydro κερδίζει 3,5% και η Lundin Petroleum της Σουηδίας 4,7%.

Η μεταλλευτική BHP Billiton κερδίζει 4,4% και η Rio Tinto 7,3%.

Στις ΗΠΑ θα ανακοινωθούν τα μεγέθη για τις ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών β΄ τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v