Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 8% το κόστος διατραπεζικού δανεισμού δολαρίων

Το διατραπεζικό κόστος overnight δανεισμού σε δολάρια ανήλθε έως το 8% την Τετάρτη, καθρεφτίζοντας τις κλιμακούμενες δυσκολίες των ευρωπαϊκών τραπεζών για πρόσβαση σε κεφάλαια.

Στο 8% το κόστος διατραπεζικού δανεισμού δολαρίων
Το διατραπεζικό κόστος overnight δανεισμού σε δολάρια ανήλθε έως το 8% την Τετάρτη, καθρεφτίζοντας τις κλιμακούμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην πρόσβαση σε κεφάλαια ώστε να ανταποκριθούν στα ανοίγματα και στις υποχρεώσεις τους σε δολάρια.

Το επιτόκιο είναι χαμηλότερο από τα πρωτοφανή υψηλά άνω του 10% που σημειώθηκαν στις πρωινές ευρωπαϊκές συναλλαγές της Τρίτης, αλλά υψηλότερα από το fixing του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου libor στο 6,43750%. Το libor είναι το επιτόκιο αναφοράς του κόστους διατραπεζικού δανεισμού. Χθες Τρίτη το libor εκτινάχτηκε κατά 3,33 ποσοστιαίες μονάδες, μέγεθος-ρεκόρ, στο 6,44%.

Το παραπάνω ποσοστό του 8% είναι τετραπλάσιο από το επιτόκιο πρόσβασης στα κεφάλαια της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, το fed funds, το οποίο η Fed διατήρησε σταθερό στο 2% χθες Τρίτη.

Τα μεγέθη καταδεικνύουν ότι ο δανεισμός μεταξύ τραπεζών παραμένει σποραδικός στην καλύτερη περίπτωση, εν μέρει επειδή η αγορά swaps συναλλάγματος μεταξύ των θεσμικών επενδυτών έχει παγώσει, αναφέρουν αναλυτές στο Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού τρίμηνης διάρκειας σε δολάρια εκτινάχτηκε έως το 3,94%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v