Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Σφυροκόπημα" πωλήσεων στη Wall Street

Σφυροκόπημα υπέστη η Wall καθώς διάχυτη είναι πλέον η αίσθηση ότι η κρίση έχει δρόμο ακόμη. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε διάστημα 7 ετών σημείωσε ο Nasdaq.Πτώση 30% για Morgan Stanley, 19% για Goldman.

Ανελέητο σφυροκόπημα υπέστησαν τράπεζες και Wall καθώς διάχυτη είναι πλέον η αίσθηση ότι η κρίση έχει δρόμο ακόμη και πως ακολουθούν και νέα «κανόνια». Καταφύγιο σε πετρέλαιο και χρυσό βρήκαν οι επενδυτές. Πτώση στις ευρωαγορές.

Οι μετοχές των εταιριών του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου βρέθηκαν και πάλι στο στόχαστρο των πωλητών. Η Morgan Stanley υποχώρησε 30,4%, η Goldman Sachs 19%, η ΑΙG 45%, η Washington Mutual 9%, η Lehman Brothers 50%.

Οι φόβοι για την ευρωστία των τραπεζών και του συστήματος γενικότερα έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα τους επενδυτές εξηγούν αναλυτές της αγοράς. Οι ίδιοι αποδίδουν την ισχυρή πτώση των Morgan Stanley και Goldman Sachs στην έντονη φημολογία ότι οι δύο επενδυτικές τράπεζες δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν και θα εξαγοραστούν, ενώ τονίζουν ότι η Washington Mutual είναι η αμέσως επόμενη στον μακρύ κατάλογο των προς εξαγορά ή πτώχευση τραπεζών.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό δημόσιο σε συνεργασία με τη FED παρενέβησαν και έσωσαν την AIG από τη διαφαινόμενη χρεοκοπία καθώς της παρείχαν 85 δισ. δολάρια μέσω ειδικής γραμμής δανεισμού.

Παράλληλα η SEC ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου θα επαναφέρει το μέτρο της απαγόρευσης του naked short selling.

Οι επενδυτές φάνηκε να αναζητούν καταφύγιο στο πετρέλαιο και στο χρυσό. H τιμή του πολύτιμου μετάλλου κατέγραψε τα μεγαλύτερα ημερήσία κέρδη από το Σεπτέμβριο του 1999. Ειδικότερα ενισχύθηκε 9%, διαμορφούμενη στα 850 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να κερδίζει έως και 92 δολάρια.

Το πετρέλαιο έκλεισε στα 97,3 δολάρια με κέρδη 6,8%.

Το γενικότερο αρνητικό κλίμα επιβάρυναν περαιτέρω και τα διόλου ενθαρρυντικά στοιχεία αναφορικά με την οικονομίας των ΗΠΑ.

Ο αριθμός των κατασκευών νέων κατοικιών υποχώρησε κατά 6,2% τον Αύγουστο, στις 895.000 κατοικίες, αριθμός που αποτελεί νέο χαμηλό 17 ετών, έναντι εκτιμήσεων για οριακή υποχώρηση στις 950.000.

Σε χαμηλά 27 ετών διαμορφώθηκαν και οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών τον ίδιο μήνα, υποχωρώντας κατά 8,9%.

Χειρότερο των προβλέψεων και το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ στο β΄ τρίμηνο, καθώς διευρύνθηκε στα 183,1 δισ. δολάρια, αποτελώντας πλέον το 5,1% του ΑΕΠ της χώρας.

Λίγο πριν το κλείσιμο τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα συγκέντρωσαν στο NYSE οι μετοχές των AIG, Morgan Stanley και Citigroup, ενώ στο Nasdaq οι τίτλοι των PowerShares, Sirius και Μicrosoft.

O Dow Jones υποχώρησε 4,06% στις 10.609 μονάδες και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2005, ενώ ο Nasdaq σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση (-4,94%) σε διάστημα 7 ετών, κλείνοντας στις 2.098 μονάδες. Απώλειες 4,71% για τον S&P 500, στις 1.156 μονάδες.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε 2,4%, στα 9,5 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε πτώση 8%, στα 7,7 δολάρια. Στα 23,13 δολάρια έκλεισε το δικαίωμα της 3Ε.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 2,25% στις 4.912 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 2,14%, στις 4.000 μονάδες. Πτώση 1,75% για τον DAX 30, στις 5.860 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v