Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποίηση ευρωαγορών την "επόμενη μέρα"

Εικόνα σταθεροποίησης σε χαμηλότερα επίπεδα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την εξάντληση της προηγούμενης εβδομάδας, κατά την οποία άλλαξε το πρόσωπο της Wall Street.

Εικόνα σταθεροποίησης σε χαμηλότερα επίπεδα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την εξάντληση της προηγούμενης εβδομάδας, που ξεκίνησε με δραματικές απώλειες για τα διεθνή χρηματιστήρια εξαιτίας των επιπτώσεων της πιστωτικής κρίσης και έκλεισε με θεαματικά ράλι έπειτα από πρωτοφανείς κρατικές παρεμβάσεις διάσωσης.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,2% στις 5.322 μονάδες, ο DAX 0,12% στις 6.197 μονάδες και ο CAC 0,18% στις 4.332 μονάδες.

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι πιέσεις επικεντρώνονται στους ενεργοβόρους κλάδους, καθώς οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές έχουν επαναφέρει σε ανοδική πορεία τις τιμές του πετρελαίου.

Η μετοχή της Volkswagen υποχωρεί 1,7%, ενώ της Carrefour διολισθαίνει 2,2%.

Σήμερα ανακοινώθηκε διεύρυνση της απαγόρευση short selling στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στην Αυστραλία και στην Ταϊβάν.

Οι απαγορεύσεις εξακολουθούν να επιδρούν θετικά στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Το διάστημα αυτό προφανώς θα περάσει στην ιστορία ως η εβδομάδα που άλλαξε το πρόσωπο και τον χαρακτήρα του αμερικανικού χρηματιστηρίου, καθώς μεταξύ άλλων ουσιαστικά καταργήθηκε ο θεσμός της επενδυτικής τράπεζας, κατόπιν της κατάρρευσης μιας σειράς οίκων (Bear Stearns, Lehman Brothers, Merrill Lynch) και μετά τις πρωτοφανείς ζημίες των υπολοίπων.

Οι κοσμογονικές για τη Wall Street μεταβολές συνεχίστηκαν το σαββατοκύριακο, με τη Morgan Stanley και την Goldman Sachs, τις τελευταίες δύο μεγάλες ανεξάρτητες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ να μετατρέπονται σε παραδοσιακούς τραπεζικούς οίκους και να υπόκεινται πλέον σε αυστηρότερες ρυθμίσεις προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια της Fed για δανεισμό.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, κατόπιν της ανακοίνωσης του προγράμματος της αμερικανικής κυβέρνησης ύψους 700 δισ. δολ. για τη διάσωση της Wall Street και την απαγόρευση του short selling τραπεζών, τα διεθνή χρηματιστήρια απόλαυσαν κέρδη-ρεκόρ.

Η αγορά της Σαγκάης ενισχύθηκε 9,5%, η μεγαλύτερη άνοδος επτά ετών, ο δείκτης Hang Seng κέρδισε 9,6%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε τα υψηλότερα κέρδη στην 24χρονη ιστορία του, και ο S&P 500 έκλεισε 4% υψηλότερα μετά την άνοδο 4,3% την Πέμπτη

Σήμερα το πρωί, στις ασιατικές συναλλαγές η άνοδος συνεχίστηκε και ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού κινείται 2,4% υψηλότερα, ενώ ο Nikkei κερδίζει 1,55%. Ράλι για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση για την αγορά της Κίνας, με τον δείκτη CSI 300 να καταγράφει άνοδο 5,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v