Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρά κέρδη στη Wall με οδηγό τις τράπεζες

Αξιοσημείωτα κέρδη κατέγραψε η Wall Street, καθώς τα μέτρα εξυγίανσης του χρηματοοικονομικού κλάδου πυροδότησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Κέρδη 370 μ. για τον Dow. Εντυπωσιακή άνοδος στις ευρωαγορές.

Αξιοσημείωτα κέρδη κατέγραψε η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς τα μέτρα εξυγίανσης του χρηματοοικονομικού κλάδου πυροδότησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με τους βασικούς δείκτες να κινούνται έντονα ανοδικά, αντλώντας ώθηση από την πρόταση του υπουργείου Οικονομίας των ΗΠΑ και της Federal Reserve για την σύσταση ενός νέου κυβερνητικού οργανισμού που θα αναλάβει τα προβληματικά πάγια των χρηματοοικονομικών εταιριών, ενώ ταυτόχρονα θα στηρίζει και τη ρευστότητα των money-market funds.

Στην ανοδική εκτόνωση της αγοράς συνέβαλαν επίσης τόσο η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας των ΗΠΑ ότι συγκρότησε ένα προσωρινό πρόγραμμα εγγυήσεων για τα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, όσο και η απόφαση των ρυθμιστικών αρχών να απαγορεύσει το short selling τραπεζικών τίτλων.

Εξελίξεις που πυροδότησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον και χάρισαν σημαντικά κέρδη στους βασικούς δείκτες αλλά και στις μετοχές του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου.

Έτσι, ο Dow Jones που στο άνοιγμα βρέθηκε σχεδόν 400 μονάδες υψηλότερα, ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση στις 11.388,44 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσια κέρδη της τάξης του 3,35% και περιορίζοντας έτσι τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 0,2%.

Ανάλογη ήταν η πορεία και των άλλων δύο δεικτών, οι οποίοι μάλιστα κατάφεραν σε εβδομαδιαία βάση να κλείσουν με θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, ο Nasdaq ολοκλήρωσε στις 2.273,90 μονάδες, με άνοδο 3,40% για την ημέρα και 0,6% για την εβδομάδα, ενώ ο S&P 500 βρέθηκε στο κλείσιμο στις 1.254,86 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 4,01%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί 0,1% υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια συνολικά 1,95 δισ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να κυμαίνεται στο 7 προς 1. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τίτλοι των American International Group, Citigroup, General Electric, Washington Mutual, Wachovia και Bank Of America.

Στον Nasdaq ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 2,87 δισ. τεμάχια, με τις ανοδικές μετοχές να υπερτερούν των πτωτικών σε αναλογία 3 προς 1. Στο στόχαστρο των επενδυτών βρέθηκαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Cisco Systems, Oracle και Level 3 Communications.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, με ισχυρότατα κέρδη της τάξης του 56,5% έκλεισε ο τίτλος της AIG, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι οι βασικοί μέτοχοι του ασφαλιστικού κολοσσού καταβάλουν προσπάθειες για να ξεπληρώσουν το δάνειο των 85 δισ. δολαρίων που έλαβε από την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να μην περάσει στο δημόσιο το 80% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Αξιοσημείωτα κέρδη κατέγραψαν επίσης οι μετοχές των Citigroup και JP Morgan Chase, οι οποίες σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της «The Wall Street Journal» φέρονται αμφότερες να εξετάζουν το ενδεχόμενο κατάθεσης προσφοράς εξαγοράς της Washington Mutual.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε και ο τίτλος της Morgan Stanley, η οποία σύμφωνα με τους Financial Times βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση ποσοστού της έως 49% στην China Investment Corp.

Εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, αξιόλογα κέρδη κατέγραψε η μετοχή της General Motors, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Nikkei, εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του βραχίονα εμπορικών φορτηγών στην Isuzu, καθώς και ο τίτλος της Oracle, μετά την ανακοίνωση υψηλότερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων πρώτου οικονομικού τριμήνου.

Το δικαίωμα της Εθνικής εκτινάχθηκε κατά 12,23%, στα 8,90 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε κέρδη 4,87%, στα 10,34 δολάρια. Στα 25,82 δολάρια έκλεισε το δικαίωμα της 3Ε με άνοδο 5,09%.

Εν τω μεταξύ, έντονα ανοδικά κινήθηκε στην κατακλείδα συνεδρίαση της εβδομάδας και η τιμή του «μαύρου χρυσού» με το Light crude oil να κλείνει στα 104,33 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας σημαντικά κέρδη της τάξης του 6,6%.

Το σχέδιο διάσωσης του χρηματοοικονομικού κλάδου στις ΗΠΑ και οι αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών να απαγορεύσουν το short selling στη Βρετανία, την Ελβετία και την Ιρλανδία, οδήγησαν σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα και τις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 8,84% και έκλεισε στις 5.311,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 εκτινάχθηκε κατά 9,27%, ολοκληρώνοντας στις 4.324,87 μονάδες, ενώ στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 κατέγραψε κέρδη 5,56%, διαμορφούμενος στις 6.189,53 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v