Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Οι παρεμβάσεις δίνουν συνέχεια στο "πάρτι"

Νέο «άλμα» στην αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να κερδίζει 400 μονάδες, καθώς η σειρά παρεμβατικών μέτρων απομακρύνει τους φόβους των επενδυτών. Εκτίναξη και στις ευρωαγορές με τον FTSE 100 στο +9,5%.

Νέο «άλμα» στην αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να καταγράφει κέρδη 400 μονάδων με το καλημέρα, καθώς η σειρά μέτρων από τις ρυθμιστικές αρχές απομακρύνει τους φόβους των επενδυτών. 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, οι τρεις βασικοί δείκτης έκλεισαν με ισχυρά κέρδη, με τον S&P 500 να κερδίζει 50 μονάδες και τον Nasdaq να ενισχύεται κατά 100 μονάδες εν αναμονή ανακοινώσεων για «μόνιμη διέξοδο από την κρίση».

Ειδικότερα, οι κ. Henry Paulson και Ben Bernanke πρότειναν τη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού οργανισμού, ο οποίος θα καθαρίσει τους ισολογισμούς στο σύνολο του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Βάσει της πρότασης του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ και του επικεφαλής της Fed, ο νέος οργανισμός θα αναλαμβάνει όλα τα προβληματικά πάγια των τραπεζών, ενώ θα στηρίζει και τη ρευστότητα των money-market funds.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της SEC, κ. Christopher Cox, ανακοίνωσε την πλήρη απαγόρευση του short selling για τους τίτλους του χρηματοοικονομικού τομέα, μετά από αντίστοιχη κίνηση της βρετανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Η Fed ανακοίνωσε σήμερα δυο νέα μέτρα με στόχο την τόνωση της ρευστότητας και συγκεκριμένα, θα επεκτείνει τις χορηγήσεις προς τις τράπεζες, ώστε να χρηματοδοτήσει τις αγορές τίτλων από τα money market mutual funds, μια κίνηση που εκτιμά ότι θα βοηθήσει τα funds να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πελατών τους.

Επίσης, η Federal Reserve θα αγοράσει από primary dealers βραχυπρόθεσμα ομόλογα που έχουν εκδοθεί από τις Fannie Mae και Freddie Mac.

Τα νέα κρατικά μέτρα απομακρύνουν τους φόβους της αγοράς για τα προβλήματα των τραπεζών, με τους τίτλους του χρηματοοικονομικού κλάδου να συνεχίζουν την «ξέφρενη πορεία» που διαγράφουν από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Έτσι, ο τίτλος της Goldman Sachs εκτινάσσεται 35% υψηλότερα, νέα άνοδο άνω του 50% εμφανίζουν οι μετοχές των Washington Mutual, Morgan Stanley και Wachovia, ενώ κέρδη κοντά στο 30% εμφανίζουν οι Citi, AIG, και Bank of America.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των «μνηστήρων» για τη Washington Mutual φέρονται, η Citigroup, η Wells Fargo, η JP Morgan Chase αλλά και η ισπανική Banco Santander.

Χαρακτηριστικό της αλλαγής κλίματος στην αμερικανική αγορά είναι η «βουτιά» στα αμερικανικά δεκαετή ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται κατά 35 (!) μονάδες βάσης.

O Dow Jones ενισχύεται 3,63% στις 11.420 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 4,55%, στις 2.299 μονάδες. Άνοδος 4,41% για τον S&P στις 1.259 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 9,5% στις 5.343 μονάδες, με τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη να κερδίζει 5,73% στις 6.199 μονάδες. "Άλμα" 8% για τον CAC 40 στο Παρίσι, στις 4.273 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v