Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σίριαλ με happy end η ανάκαμψη στη Wall

Ράλι "της τελευταίας ώρας" στις ΗΠΑ, με τον Dow να καταγράφει άνοδο πάνω από 400 μονάδες, εν μέσω αναφορών σε κυβερνητικά σχέδια μόνιμης λύσης για τα προβλήματα των τραπεζών. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Σε ρυθμούς ράλι κινήθηκε η αμερικανική αγορά την τελευταία ώρα συναλλαγών, με τον Dow Jones να επιστρέφει πάνω από τις 11.000 με άνοδο περισσότερες από 400 μονάδες, εν μέσω σεναρίων για κυβερνητικά σχέδια "μόνιμης εξόδου από την κρίση". 

O Dow Jones έκλεισε με άνοδο 3,86% στις 11.019,69 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε 4,78% στις 2.199,1 μονάδες, ενώ κέρδη 4,31% εμφάνισε και ο S&P στις 1.206,22 μονάδες.

Μετά τις χθεσινές απώλειες άνω των 500 μονάδων για τον βιομηχανικό δείκτη, τίποτε στην έναρξη της συνεδρίασης δεν έδειχνε ανάκαμψη. Η αρχική διάθεση ανάκαμψης εξασθένησε γρήγορα, με τις συχνές εναλλαγές προσήμων να αποτυπώνουν τη νευρικότητα της αγοράς για τον τραπεζικό κλάδο.

Τον ρόλο του στην έντονη μεταβλητότητα στην αγορά διετέλεσε και το triple witching της Παρασκευής.

Ωστόσο, τα σενάρια για κυβερνητικό σχεδιασμό μόνιμης λύσης στα προβλήματα του χρηματοοικονομικού τομέα, σε συνδυασμό με τις ενέσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην έκβαση της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο γερουσιαστής κ. Charles Schumer πρότεινε τη σύσταση νέου οργανισμού με στόχο τις "ενέσεις ρευστότητας" σε χρηματοοικονομικές εταιρίες.

Παράλληλα, η βρετανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε τον περιορισμό του short selling στις τράπεζες, λόγω "δύσκολης συγκυρίας".

Εν τω μεταξύ, σήμερα έξι κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Federal Reserve, προχώρησαν σε συντονισμένη παρέμβαση και "ένεση ρευστότητας" ύψους 247 δισ. δολαρίων στις αγορές χρήματος.

Στην κοινή ανακοίνωση των έξι κεντρικών τραπεζών τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι προχωρούν σε αυτήν την κίνηση προκειμένου να υπάρξει "χαλάρωση της έντασης" στις αγορές χρήματος και παράλληλα "στήριξη" του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ταυτόχρονα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε νέα παρεμβατική κίνηση ύψους 50 δισ. δολαρίων σε repos.

"Όλες οι ενέργειες από ρυθμιστικές αρχές ή άλλους παράγοντες που προσπαθούν να μετριάσουν τις επιθέσεις των αρκούδων θα εκλαμβάνονται θετικά από την αγορά", τόνισε ο κ. David Gatz, επικεφαλής επενδύσεων της Matrix Asset Advisors στη Νέα Υόρκη.

Στην αγορά, ισχυρότατα κέρδη εμφάνισαν οι τράπεζες, με τη Citigroup να κερδίζει 18,3% και τις Freddie Mac (+22,2%), Washington Mutual (+33,3%), JP Morgan (+13%), HSBC (+9,8%) να προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Κέρδη άνω του 50% εμφάνισε ο τίτλος της Wachovia εν μέσω σεναρίων εξαγοράς της Morgan Stanley.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενιχύθηκε 4,01%, στα 9,85 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε κέρδη 4,56%, στα 8,03 δολάρια. Στα 24,65 δολάρια έκλεισε το δικαίωμα της 3Ε με άνοδο 6,8%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 0,57% στις 4.882 μονάδες, με τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη να κλείνει με κέρδη 0,66% στις 5.865,5 μονάδες. Απώλειες 1,08% για τον CAC 40 στο Παρίσι, στις 3.955,5 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v