Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξασθενεί η ανάκαμψη στη Wall

Σε επίπεδα κοντά στο χθεσινό κλείσιμο κινούνται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με την αρχική διάθεση ανάκαμψης να εξασθενεί. Σε ενέσεις ρευστότητας και τράπεζες το ενδιαφέρον. Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.    

Σε επίπεδα κοντά στο χθεσινό κλείσιμο κινούνται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με την αρχική διάθεση ανάκαμψης να εξασθενεί σταδιακά.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Dow Jones έχασε 449 μονάδες, σε μια μαζική έξοδο από τη χρηματιστηριακή αγορά καθώς η κρατική παρέμβαση και διάσωση της AIG δεν απομάκρυνε και την ανησυχία των επενδυτών για τους χρηματοοικονομικούς τίτλους.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών και η «ένεση ρευστότητας» ύψους 180 δισ. δολαρίων δείχνει να καθησυχάζει κάπως τους επενδυτές.

Ειδικότερα, η Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ιαπωνική BoJ, η Τράπεζα της Αγγλίας όπως επίσης οι τράπεζες του Καναδά και της Ελβετίας περιλαμβάνονται στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που πραγματοποιούν την "επιχείρηση". 

Στην κοινή ανακοίνωση των έξι κεντρικών τραπεζών τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι προχωρούν σε αυτήν την κίνηση προκειμένου να υπάρξει "χαλάρωση της έντασης" στις αγορές χρήματος και παράλληλα "στήριξη" του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Παράλληλα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε νέα παρεμβατική κίνηση ύψους 50 δισ. δολαρίων σε repos για την ενίσχυση της ρευστότητας στο σύστημα.

«Βλέπουμε μια ήπια αντιστροφή του κλίματος σε σχέση με τη χθεσινή έξοδο από τους επενδυτές, με τις αποδόσεις των ομολόγων να ενισχύονται», σχολιάζει ο David Rosenberg της Merrill Lynch».

Εν τω μεταξύ, οι συνενώσεις μεταξύ τραπεζών παραμένουν στο προσκήνιο, με το σημερινό «μενού» να περιλαμβάνει Morgan Stanley και Washington Mutual.

H JPMorgan, η Citigroup, η Bank of America και η Wells Fargo ενδέχεται να καταθέσουν προτάσεις εξαγοράς τμημάτων της Washington Mutual, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη μετοχή της τελευταίας να ενισχύεται κατά 9%.

Πτωτικά κατά 9% κινείται ο τίτλος της Morgan Stanley, εν μέσω σεναρίων για διαπραγματεύσεις με την Wachovia, ο τίτλος της οποίας ενισχύεται κατά 2%.

O Dow Jones ενισχύεται 0,01% στις 10.610 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 0,35%, στις 2.091 μονάδες ενώ πτωτικά κινείται και ο S&P στις 1.153 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 0,57% στις 4.882 μονάδες, με τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη να κλείνει με κέρδη 0,66% στις 5.865,5 μονάδες. Απώλειες 1,08% για τον CAC 40 στο Παρίσι, στις 3.955,5 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v