Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μαχαίρι" στο short selling σε ΗΠΑ-Βρετανία

Οι ΗΠΑ επέβαλαν καθολική απαγόρευση short selling τραπεζών, ασφαλιστικών και χρηματιστηριακών, ενώ η Βρετανία απαγορεύει τις πωλήσεις short τραπεζών έως το τέλος του έτους.

Μαχαίρι στο short selling σε ΗΠΑ-Βρετανία
Καθολική απαγόρευση του short selling αμερικανικών τραπεζών, ασφαλιστικών και χρηματιστηριακών εταιριών επέβαλε σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ SEC, έως τις 2 Οκτωβρίου, ενώ η βρετανική Financial Services Authority επέβαλε απαγόρευση των πωλήσεων short σε χρηματοοικονομικούς τίτλους μέχρι το τέλος του έτους.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν κατευθείαν χτύπημα στους κερδοσκόπους και επιτείνουν τη θεαματική ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών, που δρομολογείται ήδη μετά τις παρεμβάσεις ρευστότητας και τα μέτρα "μαντρώματος" του subprime που επιβάλλουν κυβερνήσεις σε όλον τον πλανήτη. Oι μεγάλες βρετανικές τράπεζες ενισχύονται σήμερα σχεδόν 30%.

Τα hedge funds και οι επενδυτές που καρπώνονται κέρδη από την πτώση μετοχών έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο, καθώς από τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν εξανεμιστεί 3 τρισ. δολαρια μέσα σε μία εβδομάδα και οι τραπεζικές μετοχές διολισθαίνουν στο ναδίρ. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αρχίσει από το καλοκαίρι να επιβάλλουν περιορισμούς στους σορτάκηδες, αλλά τα μέτρα αυξάνονται κατόπιν της κατάρρευσης της Lehman Brothers και της American International Group.

Οι μετοχές της Goldman Sachs και της Morgan Stanley, των μοναδικών ανεξάρτητων χρηματιστηριακών που απομένουν στη Wall Street, υπέστησαν μέσα στην εβδομάδα τη μεγαλύτερη διολίσθηση στην ιστορία τους και ο επικεφαλής της Morgan Stanley, κ. John Mack, δήλωσε ότι οι short sellers κάνουν κατάχρηση των δυνατοτήτων τους και επιτίθενται κατά εταιριών.

Εκφράζοντας αντίλογο, ο κ. James Chanos, πρόεδρος της Kynikos Associates, hedge fund με έδρα στη Νέα Υόρκη που διαχειρίζεται 7 δισ. δολ. και ειδικεύεται στο short selling, τίθεται κατά των νέων ρυθμίσεων και δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι για τη διολίσθηση των μετοχών ευθύνεται η διοίκηση μίας εταιρίας και όχι οι επενδυτές.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v