Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tραπεζικό ράλι στη Wall Street

Η κυβερνητική παρέμβαση για την εξυγίανση του χρηματοοικονομικού κλάδου και τα νέα μέτρα για το short selling ωθούν 375 μονάδες υψηλότερα τον Dow και χαρίζουν ισχυρά κέρδη στη Wall Street. Εντυπωσιακή άνοδος στις ευρωαγορές.

Η κυβερνητική παρέμβαση για την εξυγίανση του χρηματοοικονομικού κλάδου και τα νέα μέτρα για το short selling ωθούν 400 μονάδες υψηλότερα τον Dow και χαρίζουν ισχυρά κέρδη στη Wall Street.

Ειδικότερα, την σημερινή ανοδική εκτόνωση της αμερικανικής αγοράς τροφοδοτεί η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και της Fed να συστήσουν έναν νέο κυβερνητικό οργανισμό, ο οποίος θα «καθαρίσει» τους ισολογισμούς του συνόλου των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, αναλαμβάνοντας τα προβληματικά πάγια των τραπεζών, ενώ θα στηρίζει και τη ρευστότητα των money-market funds.

Την γιορταστική ατμόσφαιρα στην Wall Street ενίσχυσαν περαιτέρω η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας των ΗΠΑ ότι συγκρότησε ένα προσωρινό πρόγραμμα εγγυήσεων για τα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, αλλά και η απόφαση των ρυθμιστικών αρχών να απαγορεύσει το short selling τραπεζικών τίτλων.

Έτσι, με σηματωρούς τους τίτλους του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου, ο Dow Jones κερδίζει αυτήν την ώρα περίπου 375 μονάδες, κινούμενος στις 11.393,09 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 3,39%.

Επίσης, ο Nasdaq διαμορφώνεται στις 2.260,69 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 2,80%, ενώ ο S&P 500 κινείται στις 1.251,21 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 3,70%.

Από τις επιμέρους μετοχές, ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των Citigroup και JP Morgan Chase, οι οποίες σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της «The Wall Street Journal» φέρονται αμφότερες να εξετάζουν το ενδεχόμενο κατάθεσης προσφοράς εξαγοράς της Washington Mutual, ο τίτλος της οποίας σημειώνει άνοδο της τάξης του 30%.

Ισχυρά κέρδη (30%) εμφανίζει επίσης η μετοχή της Morgan Stanley, η οποία σύμφωνα με τους Financial Times βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση ποσοστού της έως 49% στην China Investment Corp.

Εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, αξιόλογα κέρδη καταγράφει ο τίτλος της General Motors. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Nikkei, η αυτοκινητοβιομηχανία εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του βραχίονα εμπορικών φορτηγών στην Isuzu.

Ανοδικά κινείται επίσης η μετοχή της Oracle, μετά την ανακοίνωση υψηλότερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων πρώτου οικονομικού τριμήνου.

Εν τω μεταξύ, τα νέα από τις ΗΠΑ αλλά και οι αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών να απαγορεύσουν το short selling στις αγορές της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Ιρλανδίας, πυροδότησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον και στις χρηματαγορές της Ευρώπης.

Έτσι, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε 8,84% υψηλότερα, στις 5.311,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 εκτινάχθηκε κατά 9,27%, στις 4.324,87 μονάδες, ενώ στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 5,56%, στις 6.189,53 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v