Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ρίγη" στις ευρωαγορές από Fortis - B&B

Έντονη πτώση καταγράφουν οι ευρωαγορές κατόπιν των δύο επιχειρήσεων τραπεζικής διάσωσης -Fortis και B&B- που σημαίνουν συναγερμό για μετάδοση της κρίσης από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Πτώση και στην Ασία.

Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατόπιν των δύο επιχειρήσεων τραπεζικής διάσωσης, της Fortis της Benelux και της βρετανικής B&B, που τροφοδοτούν τους φόβους μετάδοσης της κρίσης από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 2,42% στις 4.973 μονάδες, ο DAX 2,24% στς 5.943 μονάδες και ο CAC 2,17% στις 4.073 μονάδες.

Υποχωρούν και οι προθεσμιακές αγορές των ΗΠΑ, παρακολουθώντας την πορεία του σχεδίου διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών ύψους 700 δισ. δολ. που ελπίζεται να υπογραφεί στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα.

Αν και έχει γίνει κάποια πρόοδος στις συνομιλίες των Αμερικανών βουλευτών, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για το πώς θα διαμορφωθεί η τελική συμφωνία, αλλά και εν τέλει για το πόσο θα επιδράσει στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο πρόσφεραν «σανίδα σωτηρίας» 16,3 δισ. δολ. στη Fortis, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στον χρηματοοικονομικό όμιλο, κατόπιν διολίσθησης της μετοχής 35% την περασμένη εβδομάδα.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Bradford & Bingley, η μεγαλύτερη τράπεζα δανείων σε γαιοκτήμονες, είτε θα εξαγοραστεί από άλλο οίκο είτε θα εθνικοποιηθεί.

Παράλληλα, η Hypo Real Estate, η δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση δανείων σε εμπορικά ακίνητα, ανακοίνωσε ότι δεν θα διανείμει μέρισμα 2008, έχοντας εξασφαλίσει πιστωτική γραμμή «πολλών δισ. ευρώ» για να προστατευτεί από την κρίση. Η μετοχή του γερμανικού οίκου κατακρημνίζεται 57%.

Η Fortis ενισχύεται 4,6%. Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει, πάντως, εξαιρετικά πιεσμένος και η Royal Bank of Scotland υποχωρεί 3,6%.

Η διαπραγμάτευση του τίτλου της Bradford & Bingley έχει ανασταλεί. Η Santander, που θα εξαγοράσει μερίδια στη βρετανική τράπεζα, υποχωρεί 1,6%.

Κατά τα λοιπά, η Credit Suisse υποβάθμισε τη Renault (-1,5%), ενώ η Merrill Lynch υποβάθμισε τον κλάδο ευρωπαϊκών χημικών σε «underweight».

Στον αντίποδα, η Credit Suisse αναβάθμισε την BMW (+1,6%) σε «outperform».

Νωρίτερα στην Ασία, ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού υποχώρησε 1,7%, ενώ ο Nikkei υποχώρησε 0,96%. Οι πιέσεις ήταν ισχυρές σε Χονγκ Κονγκ και Αυστραλία, με τους βασικούς δείκτες να αποδυναμώνονται πάνω από 2%.

Η Wall Street τη Παρασκευή διασώθηκε την τελευταία στιγμή, με τον Dow Jones να ενισχύεται 1,10%, τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο 0,34% χαμηλότερα, ενώ ήπιες πιέσεις δέχτηκε ο Nasdaq με απώλειες της τάξης του 0,14%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v