Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλό πλήγμα στις αγορές, "βουτιά" futures Wall

Άλλη μια "μαύρη Δευτέρα" στις ευρωαγορές, με τριπλό χτύπημα από τις τράπεζες Fortis, Hypo Real Estate, B&B, ενώ ακούγονται φήμες και για Dexia. Πτώση και στα futures Wall, εν αναμονή "σχεδίου διάσωσης" και Wachovia.

Άλλη μια "μαύρη Δευτέρα" ξημέρωσε για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τριπλό χτύπημα από τις τράπεζες Fortis, Hypo Real Estate, B&B, που βρίσκονται σε ανάγκη διάσωσης.

Έντονη είναι η πτώση και στις προθεσμιακές αγορές της Wall Street, καθώς εκκρεμούν οι εξελίξεις για το πακέτο σωτηρίας προβληματικών οίκων των ΗΠΑ και ακούγονται φήμες για "ξεπούλημα" άλλης μίας τράπεζας.

Η μετάδοση της τραπεζικής κρίσης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην Ευρώπη προκαλεί "ρίγη" στους επενδυτές και οι βασικοί δείκτες στα χρηματιστήρια της ηπείρου σημειώνουν ελεύθερη πτώση.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 2,88% στις 4.941 μονάδες, ο DAX 2,86% στς 5.890 μονάδες και ο CAC 2,98% στις 4.039 μονάδες.

Το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο πρόσφεραν "σανίδα σωτηρίας" 16,3 δισ. δολ. στη Fortis, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στον χρηματοοικονομικό όμιλο, κατόπιν διολίσθησης της μετοχής 35% την περασμένη εβδομάδα. Η μετοχή της Fortis υποχωρεί 0,4%.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Bradford & Bingley, η μεγαλύτερη τράπεζα δανείων σε γαιοκτήμονες, είτε θα εξαγοραστεί από άλλο οίκο είτε θα εθνικοποιηθεί. Η διαπραγμάτευση του τίτλου της Bradford & Bingley έχει ανασταλεί. Η Santander, που θα εξαγοράσει μερίδια στη βρετανική τράπεζα, υποχωρεί 2,8%.

Η γερμανική κυβέρνηση και κοινοπραξία τραπεζών προχώρησαν σε επιχείρησης διάσωσης της Hypo Real Estate Holding (-76%), δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας παροχής κτηματικών δανείων σε επιχειρήσεις στη Γερμανία.

Παράλληλα, η Dexia βυθίζεται 24% καθώς φημολογείται επίσης ότι θα ανακοινώσει πρόγραμμα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Η μετοχή της Siemens διολισθαίνει 2,5% κατόπιν δημοσιεύματος ότι οι παραγγελίες θα μειωθούν τους επόμενους μήνες, καθώς επιβραδύνεται η οικονομία.

Στις αμερικανικές συναλλαγές οι προθεσμιακές αγορές προιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα 1% - 2%.

Η μετοχή της αμερικανικής Wachovia διολισθαίνει 33% στη Φρανκφούρτη, καθώς φημολογείται ότι θα εξαγοραστεί από άλλη τράπεζα.

Αν και έχει γίνει κάποια πρόοδος στις συνομιλίες των Αμερικανών βουλευτών, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για το πώς θα διαμορφωθεί η τελική συμφωνία για τα 700 δισ. δολ. "σωτηρίας" της Wall Street, αλλά και εν τέλει για το πόσο θα επιδράσει στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Από το στατιστικό μέτωπο, θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ατομικό εισόδημα και τις δαπάνες Αυγούστου, καθώς και ο βιομηχανικός δείκτης Fed Ντάλας.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v