Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά η Ευρώπη – Πιέσεις στα futures της Wall

Παραμένουν σε ανοδική τροχιά οι ευρωπαϊκές αγορές, στηριζόμενες σε τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι καταγράφουν ισχυρή ανάκαμψη, ενώ αντίθετα πτωτικές τάσεις επικρατούν στα futures της Wall Street.

Η τραπεζική ανάκαμψη, προσφέρει μία ακόμη «ανάσα ανόδου» στις ευρωπαϊκές αγορές, με την UBS να καταγράφει πραγματικό ράλι σημειώνοντας άνοδο υψηλότερη του 7%. Ο ελβετικός όμιλος ανακοίνωσε ότι αναμένει «έστω και μικρά κέρδη» στο γ’ τρίμηνο, προσθέτοντας ότι έχει μειώσει σημαντικά την έκθεσή του στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων (και τιτλοποιημένων).

Η UBS συμπαρασύρει σε ενίσχυση τους περισσότερους τραπεζικούς τίτλους, με τη Fortis να «εκτοξεύεται» κατά 17%, βοηθούμενη και από την ψήφιση του σχεδίου Paulson από την αμερικανική Γερουσία.

Οι επενδυτές των ευρωπαϊκών αγορών έχουν, σαφώς, στραμμένη την προσοχή τους στις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, οι οποίες θα ακολουθήσουν τη συνεδρίαση της τράπεζας. Ο κ. Τρισέ δίνει συνέντευξη Τύπου στις 15.30 ώρα Ελλάδας.

Πάντως σε πολιτικό επίπεδο η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη, μετά από συνέντευξη της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών κ. Christine Lagarde στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt». Η κ. Lagarde υποστήριξε ότι και η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει σχέδιο τραπεζικής διάσωσης ανάλογο με αυτό των ΗΠΑ, την αξία του οποίου κάποιοι τοποθετούν κοντά στα 300 δισ. δολάρια. Άμεση ήταν η αντίδραση της Γερμανίας, με στελέχη του υπουργείο Οικονομικών της χώρας να δηλώνουν ευθαρσώς ότι «το Βερολίνο δεν πρόκειται να στηρίξει μία τέτοια πρόταση».

Επιστρέφοντας στα τεκταινόμενα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο DAX 30 ενισχύεται 0,75% στις 5.849 μονάδες, με τον FTSE 100 να καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,49% στις 5.033 μονάδες. Κατά 1,19% υψηλότερα κινείται ο CAC 40, ο οποίος φθάνει στο επίπεδο των 4.102 μονάδων.

Σε πτωτική τροχιά κινούνται τα futures της Wall Street, καθώς η όποια ανακούφιση από την υπερψήφιση του σχεδίου Paulson μοιάζει να «απορροφάται» υπό το πρίσμα ότι δεν λύνει το σύνολο του προβλήματος αλλά ένα «μικρό μέρος του».

Πτώση 0,42% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,46%. Αντίθετα ανοδικά κινείται ο Nasdaq με ενίσχυση της τάξης του 0,11%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v