Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση futures Wall -Σταθεροποίηση στην Ευρώπη

Οι δραστικές κρατικές παρεμβάσεις και η ελπίδα ότι θα διασωθεί τελικώς το πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζικών ομίλων στηρίζουν σε έντονη αντίδραση τα futures της Wall Street και περιορίζουν την υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών.

Οι κλιμακούμενες κρατικές παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και η ελπίδα ότι, με κάποιον τρόπο, θα… διασωθεί το πρόγραμμα διάσωσης της Wall Street στηρίζουν σε περιορισμό απωλειών ή θετικά πρόσημα τις ευρωαγορές, ενώ οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται θεαματική ανάκαμψη στο άνοιγμα της συνεδρίασης στη Ν. Υόρκη.

Η ανάκαμψη των κλάδων εμπορευμάτων βοηθά τη θετική αντίδραση.

Οι ευρωαγορές άνοιξαν με πτώση που πλησίασε το 3%, στον απόηχο της άρνησης της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ να εγκρίνει το σχέδιο αρωγής των αμερικανικών τραπεζών ύψους 700 δισ. δολ. της κυβέρνησης Bush, που πίεσε σε ελεύθερη πτώση χθες τη Wall Street.

Ωστόσο, οι απώλειες περιορίστηκαν σύντομα, χάρη κυρίως στην απόφαση της Ιρλανδίας να εγγυηθεί για όλες τις καταθέσεις και τα ομόλογα των μεγάλων τραπεζών της χώρας. Οι ιρλανδικές τράπεζες αντιδρούν με εκτίναξη έως 40% στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, παρενέβησαν οι κυβερνήσεις Βελγίου και Γαλλίας, παρέχοντας «σωσίβιο» 6,4 δισ. ευρώ στον χρηματοοικονομικό οίκο Dexia.

Έτσι, οι απώλειες στις ευρωαγορές, που πλησίασαν το 3% στο άνοιγμα των συνεδριάσεων, περιορίστηκαν αισθητά και το μεσημέρι ο δείκτης FTSE κινείται 0,38% υψηλότερα στις 4.836 μονάδες, ο DAX υποχωρεί 0,44% στις 5.781 μονάδες και ο CAC κερδίζει 0,66% στις 3.979 μονάδες.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της Dexia έχει ανασταλεί.

«Βαθιές» ήταν χθες οι απώλειες και για τους κλάδους εμπορευμάτων, καθώς ο δείκτης εμπορευμάτων Reuters/Jefferies CRB βυθίστηκε χθες 5,9%, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από το 1956.

Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, ωστόσο, οι μετοχές των κλάδων ενέργειας και μετάλλων ανακάμπτουν, κατόπιν αντίδρασης στις τιμές των μετάλλων.

Τα futures Wall Street διαμορφώνονται έως 2% υψηλότερα, καθώς οι αγορές πιστεύουν ότι, τρόπον τινά, θα προωθηθεί κάποιο σχέδιο διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών.

Από το μέτωπο των στατιστικών ανακοινώσεων, θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, ο δείκτης ΡΜΙ Σικάγο και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Wash. Post.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v