Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: "Έτοιμη" για κάθε απαραίτητο μέτρο

Απόλυτα "έτοιμοι" για την εφαρμογή κάθε απαραίτητου μέτρου προστασίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι οι ηγέτες των "27" κρατών-μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

ΕΕ: Έτοιμη για κάθε απαραίτητο μέτρο
Απόλυτα "έτοιμοι" για την εφαρμογή κάθε απαραίτητου μέτρου προστασίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι οι ηγέτες των "27" κρατών-μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Jean-Claude Trichet, υπογράμμισε την ανάγκη "συντονισμένης προσπάθειας", ενώ πρόσθεσε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο τις "ενέσεις ρευστότητας" στο σύστημα.

Πάντως, αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατορθώνουν να "βρουν κοινό πεδίο συμφωνίας" και παραμένουν στις φραστικές παρεμβάσεις, ενώ οι κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου δρουν "κατά μόνας". 

Άλλωστε, στη χθεσινή συνάντηση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν για ένα κοινό σχέδιο δράσης για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος.

Απέρριψαν, δε, πρόταση από τον Ιταλό πρωθυπουργό κ. Silvio Berlusconi και τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, κ. Christine Lagarde, οι οποίοι ζήτησαν τη δημιουργία ενός σχεδίου διάσωσης στην Ευρώπη, ανάλογου με αυτό που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ.

Κατόρθωσαν, πάντως, να συμφωνήσουν στην αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου καταθέσεων (20.000 ευρώ σήμερα), καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει τη σχετική οδηγία, ενώ το ακριβές ποσό που θα είναι, πλέον, εγγυημένο θα ανακοινωθεί μετά και τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin.

Σύμφωνα, δε, με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, υπάρχει πρόταση για πενταπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου καταθέσεων στις 100.000 ευρώ.

"Συμφωνήσαμε πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε την κατάρρευση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων", σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, κ. Jean-Claude Junker.

Σε ό,τι αφορά, δε, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο επίτροπος κ. Joaquin Almunia, παρά το γεγονός ότι υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού του από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, πρόσθεσε ότι "διαθέτει αρκετά περιθώρια ελιγμών".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v