Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μακροβούτι" διεθνών αγορών σε θολά νερά

Τα διεθνή χρηματιστήρια διολισθαίνουν σε χαμηλό 3ετίας, το ευρώ βυθίζεται και το πετρέλαιο υποχωρεί 4%, καθώς η απειλή παγκόσμιας ύφεσης είναι πλέον ορατή, παρά τις κλιμακούμενες κρατικές προσπάθειες συγκράτησης της κρίσης.

Τα διεθνή χρηματιστήρια διολισθαίνουν στα χαμηλότερα επίπεδα τριών ετών, το ευρώ βυθίζεται και το πετρέλαιο υποχωρεί 4%, καθώς η απειλή για παγκόσμια ύφεση είναι πλέον ορατή, παρά τις κλιμακούμενες κρατικές προσπάθειες συγκράτησης της κρίσης.

Παρά τις πρωτάκουστες προσφορές ρευστότητας των μεγάλων κεντρικών τραπεζών επί εβδομάδες, οι αγορές χρήματος παραμένουν ιδιαίτερα σφιχτές, καθώς οι τράπεζες αρνούνται να δανείσουν η μία στην άλλη. Ο μεγάλος αριθμός μέτρων που ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη δεν κατορθώνει να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Η Γερμανία, η Αυστρία και η Δανία ακολούθησαν την Ιρλανδία και ανακοίνωσαν πλήρη εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων στις χώρες τους.

Την Παρασκευή στις ΗΠΑ εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών ύψους 700 δισ. δολ., χωρίς όμως να καθησυχάσει τους φόβους για τις επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές διολισθαίνουν 5,2%. Ο δείκτης MSCI Ασίας -  Ειρηνικού παρουσιάζει κάμψη 4,5%. Το πετρέλαιο υποχωρεί 3,8%, στα 90,43 δολ. ανά βαρέλι, και ο χρυσός εμφανίζει μείωση στα 828 δολάρια.

Οι προθεσμιακές αγορές στη Wall Street προοιωνίζονται κάθετη πτώση στο άνοιγμα των βασικών δεικτών, της τάξης του 1% - 2%.

Ο δείκτης FTSE βυθίζεται 5,40% στις 4.711 μονάδες, ενώ ο DAX 5,45% στις 5.480 μονάδες και ο CAC 5,98% στις 3.836 μονάδες.

H μετοχή της UBS υποχωρεί 8,6%, ενώ η Hypo Real Estate κάνει "βουτιά" 54%. Η BNP Paribas διολισθαίνει 5,2%.

Η μεταλλευτική BHP Billiton σημειώνει πτώση 10%.

Οι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα κλιμακώνονται.

Η γερμανική κυβέρνηση εξασφάλισε συμφωνία για τη διάσωση της Hypo Real Estate, ενώ στο Βέλγιο η κυβέρνηση ενορχήστρωσε την πώληση ενεργητικών στοιχείων της τράπεζας Fortis στην BNP Paribas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v