Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές Ευρώπης και Ασίας

Οι επενδυτές φοβούνται ότι τα πρωτοφανή μέτρα για στήριξη των αγορών χρήματος δεν θα αποτρέψουν την παγκόσμια ύφεση και τα διεθνή χρηματιστήρια υποκύπτουν σε ελεύθερη πτώση. Πτώση 5,5% για DAX, FTSE και CAC.

Σε ελεύθερη πτώση διολισθαίνουν οι ευρωαγορές, καθώς η τραπεζική κρίση των ΗΠΑ μεταδίδεται στην Ευρώπη και στην Ασία και οι επενδυτές φοβούνται ότι τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλες τις ηπείρους δεν θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν την παγκόσμια ύφεση.

Ο δείκτης FTSE βυθίζεται 5,46% στις 4.708 μονάδες, ενώ ο DAX 5,4% στις 5.480 μονάδες και ο CAC 5,43% στις 3.847 μονάδες.

H μετοχή της UBS υποχωρεί 8,6%, ενώ η Hypo Real Estate κάνει "βουτιά" 54%. Η BNP Paribas διολισθαίνει 5,2%.

Η μεταλλευτική BHP Billiton σημειώνει πτώση 10%.

Οι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα κλιμακώνονται.

Μέσα στο σαββατοκύριακο η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε καθολική κάλυψη όλων των τραπεζικών καταθέσεων, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει πανικόβλητες αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες, ενώ εξασφάλισε παράλληλα συμφωνία για τη διάσωση της Hypo Real Estate. Στο Βέλγιο η κυβέρνηση ενορχήστρωσε την πώληση ενεργητικών στοιχείων της τράπεζας Fortis.

Νωρίτερα στην Ασία επικράτησαν εντονότατες πιέσεις, με επίκεντρο τις τράπεζες αλλά και τους μεταλλευτικούς ομίλους, καθώς η προοπτική παγκόσμιας ύφεσης αμαυρώνει τις προοπτικές ζήτησης πρώτων υλών.

Ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού διολίσθησε 3,6%. Ο Nikkei σημειώνει πτώση 4,41% και οι αγορές της Αυστραλίας, του Χονγκ Κονγκ, της Κίνας και της Ν. Κορέας καταγράφουν απώλειες της τάξης του 3% - 4%.

Η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας ανήγγειλε ότι επιτρέπει την πρόσβαση τραπεζών στα συναλλαγματικά της αποθέματα, για να βοηθήσει τη ρευστότητά τους.

Την Παρασκευή τα στοιχεία για την πραγματική οικονομία επισκίασαν την υπερψήφιση του σχεδίου Paulson από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στη Wall Street, με αποτέλεσμα ο δείκτης Dow Jones να κλείσει με πτώση 1,50% και ο Nasdaq με 1,48%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v