Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρές διαπραγματεύσεις Ιαπωνίας-ΗΠΑ για Morgan

Διαβεβαιώσεις στη Mitsubishi UFJ Financial Group ότι η σχεδιαζόμενη επένδυσή της στη Morgan Stanley θα είναι προστατευμένη φέρεται να παρείχαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενώ επαναδιαπραγματεύονται τους όρους της συμφωνίας.

Σκληρές διαπραγματεύσεις Ιαπωνίας-ΗΠΑ για Morgan
Διαβεβαιώσεις στη Mitsubishi UFJ Financial Group ότι η σχεδιαζόμενη επένδυσή της στη Morgan Stanley θα είναι προστατευμένη φέρεται να παρείχαν αργά την Κυριακή Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα των "New York Times", που επικαλείται πηγές οι οποίες συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, τα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομίας, έπειτα από δύο ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων, κάλεσαν την ιαπωνική τράπεζα να προχωρήσει στην επένδυση ύψους 9 δισ. δολαρίων που σχεδίαζε για τη Morgan Stanley, η οποία αναζητά αυτή την "ένεση" κεφαλαίου προκειμένου να καθησυχάσει τους επενδυτές και τους πελάτες της σχετικά με τη σταθερότητά της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Mitsubishi και η ιαπωνική κυβέρνηση πίεσαν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας το σαββατοκύριακο να εγγυηθεί ότι αν οι ΗΠΑ θα δώσουν κεφάλαια στη Morgan Stanley σε εύθετο χρόνο -κίνηση την οποία έχει αποκλείσει προς το παρόν το υπουργείο-, η κίνηση αυτή δεν θα "σβήσει" την επένδυση της Mitsubishi.

Τον περασμένο μήνα, η Mitsubishi είχε συμφωνήσει να προχωρήσει στην εξαγορά του 21% περίπου της Morgan Stanley. Η επένδυση θα πραγματοποιούνταν υπό τη μορφή 3 δισ. δολαρίων σε κοινές μετοχές, προς 25,35 δολάρια η μετοχή, και 6 δισ. δολαρίων σε μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές, με μέρισμα 10% και τιμή μετατροπής ύψους 31,25 δολαρίων ανά μετοχή.

Υπό τους νέους όρους που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την Κυριακή, η Mitsubishi συνεχίζει να ενδιαφέρεται για το 21% της Morgan Stanley, όμως όλη η επένδυση θα αφορά σε προνομιούχες μετοχές, με ετήσιο μέρισμα 10%. Σχεδόν 7,8 δισ. δολάρια εκ των μετοχών αυτών θα είναι μετατρέψιμα σε κοινές μετοχές με τιμή 25,255 δολάρια, σημαντικά χαμηλότερη αυτής που είχε αρχικώς προταθεί.

Η συμφωνία, όπως αναφέρουν οι "New York Times", θεωρείται κρίσιμη για τη στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης να "δώσει ζωή" στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ, με το να προσελκύει ξένες επενδύσεις, την ώρα που εξετάζει την αγορά μετοχών από τράπεζες άμεσα. Η αποτυχία της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών θα αποτελούσε πλήγμα για την προσπάθεια αυτή και ενδεχομένως να αποθάρρυνε τις χρηματοοικονομικές αγορές.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v