Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεαματική αντίδραση +6% στις ευρωαγορές

Έντονα ανοδική αντίδραση καταγράφουν οι ευρωαγορές, καθώς οι κυβερνήσεις καταβάλλουν κάθε απαραίτητη προσπάθεια σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος. Ράλι στην Ασία. Κέρδη άνω του 6% για FTSE, DAX, CAC.

Θεαματική ανοδική αντίδραση εμφανίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να επιτευχθεί επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να σταθεροποιηθεί το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια αντέδρασαν με άνοδο στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το σαββατοκύριακο, μεμονωμένα από πολλές κυβερνήσεις και καθολικά από τη σύνοδο της G7 στην Ουάσιγκτον, για τη συμφωνία μέτρων καταπολέμησης της κρίσης.

Οι δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για κάθε απαραίτητη τραπεζική αρωγή και η δημοσιοποίηση του προγράμματος «διάσωσης» των βρετανικών τραπεζών ωθούν σε αισθητή ανάκαμψη τους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 6,04% στις 4.169 μονάδες, ο DAX ενισχύεται 6,21% στις 4.826 μονάδες, ενώ ο CAC 6,79% στις 3.392 μονάδες.

Η Credit Suisse εκτινάσσεται 20% και η Commerzbank 22% κατόπιν της ευρωπαϊκής συμφωνίας εγγύησης των τραπεζικών χρεών.

Η Royal Bank of Scotland ενισχύεται 5,3% και η Barclays 6,6%.

Σημαντική ανάκαμψη σημειώνει και η τιμή του πετρελαίου, συμπαρασύροντας τη μετοχή της Total σε κέρδη 4,8% και τη Shell σε άνοδο 5,7%.

Το Χρηματιστήριο της Ρωσίας τέθηκε σε λειτουργία μετά τις πολυήμερες διακοπές των προηγούμενων εβδομάδων και αυτήν την ώρα ο δείκτης RTS υποχωρεί 1,9%.

Αναλυτες σημειώνουν ότι, καθώς οι κυβερνήσεις Ευρώπης, ΗΠΑ και Ασίας προωθούν το «βαρύ πυροβολικό» για να πολεμήσουν την κρίση δημιουργείται πλέον η ελπίδα ότι ίσως το χειρότερο πέρασε.

Στην Ασία ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού ενισχύθηκε 4,2%, ενώ κλειστή παραμένει η αγορά της Ιαπωνίας, λόγω αργίας. Κέρδη πλησίον του 5% αποκόμισαν τα χρηματιστήρια Αυστραλίας και Χονγκ Κονγκ, ενώ η αγορά της Κίνας διολίσθησε άνω του 3%.

Αντιμέτωπη με «σκοτσέζικο ντους» βρέθηκε η Wall Street την Παρασκευή, όπου ο Dow Jones κινήθηκε σε εύρος περίπου 1.000 μονάδων, πριν κλείσει τελικά 128 μονάδες χαμηλότερα με πτώση 1,49% στη συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v