Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σκοτσέζικο ντους» στη Wall

Τρομακτική πτώση στην αρχή, θεαματική ανατροπή μία ώρα πριν από το κλείσιμο και συνεχείς εναλλαγές προσήμων χαρακτήρισαν μια απίστευτη μέρα στη Wall που τελείωσε με ελαφρές απώλειες. Βουτιά στις διεθνείς αγορές.

Ιστορική χαρακτήρισαν οι αναλυτές τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street λόγω της εξαιρετικά έντονης μεταβλητότητας που οδήγησε τους βασικούς δείκτες να αλλάξουν πρόσημο 16 φορές μέσα στην τελευταία περίπου ώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά ξεκίνησε με τον Dow Jones να φτάνει στο χείλος του γκρεμού, υποχωρώντας περίπου 700 μονάδες, με αποτέλεσμα να βρεθεί κάτω από το ψυχολογικό όριο των 8.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2003.

Στη συνέχεια ο δείκτης επιχείρησε να ανακάμψει ανεπιτυχώς, καθώς πολύ γρήγορα βρέθηκε και πάλι σχεδόν 500 μονάδες χαμηλότερα, για να κινηθεί μία ώρα περίπου πριν από το κουδούνι έντονα ανοδικά, φτάνοντας έως και 200 μονάδες υψηλότερα, πριν υποχωρήσει εκ νέου σε αρνητικό έδαφος.

Ειδικότερα, ο Dow Jones κινήθηκε σε εύρος περίπου 1.000 μονάδων, πριν κλείσει τελικά 128 μονάδες χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 8.451,19 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 1,49% για την ημέρα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αυξήσει τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 18,2%.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο S&P 500, ο οποίος έπειτα από συνεχείς εναλλαγές προσήμων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 899,22 μονάδες, με πτώση 1,18% για την ημέρα και 18,2% χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

Επιτυχημένη ήταν, αντίθετα, η τελευταία προσπάθεια ανάκαμψης του Nasdaq, ο οποίος έκλεισε τελικά την ημέρα στις 1.649,51 μονάδες, με άνοδο 0,27%, περιορίζοντας έτσι ελαφρώς τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 15,3%.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, η αποψινή έκρηξη μεταβλητότητας στη Wall Street οφείλεται μεταξύ άλλων και σε δύο σημαντικούς παράγοντες.

Πρώτον, σήμερα έγινε δημοπρασία ομολόγων της Lehman Brothers πολύ μεγάλης ονομαστικής αξίας σε τιμή λίγο κάτω από το ένα δέκατο της ονομαστικής αξίας λόγω της πτώχευσης της επενδυτικής τράπεζας. Τα ομόλογα αυτά ήταν ασφαλισμένα μέσω credit default swaps (CDS), που σημαίνει ότι άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί καλούνται να καταβάλουν τη διαφορά στους κατόχους τους. Προς το τέλος της συνεδρίασης έγινε γνωστό ότι οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να ανταποκριθούν, που σημαίνει ότι εξαλείφθηκαν οι προηγούμενοι φόβοι για νέο ντόμινο στον χώρο. Έτσι, για κάποιο διάστημα ο Dow Jones κινήθηκε σε θετικό έδαφος.

Δεύτερον, προς το τέλος της συνεδρίασης, όμως, εκδηλώνονται πλέον καθημερινά πωλήσεις από διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, προκειμένου να πληρωθούν εξαγορές μεριδίων από πελάτες τους, γεγονός που συνέτεινε στην εκ νέου διολίσθηση των βασικών δεικτών σε αρνητικό έδαφος.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 1,54 δισ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών - ανοδικών τίτλων να διαμορφώνεται στο 15 προς 1. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι μετοχές των American International Group, Ford, Pfizer και National City, καθώς και αυτές των Morgan Stanley και Goldman Sachs, οι οποίες μετά τη χθεσινή άρση της απαγόρευσης του short selling για τους τίτλους τους δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις και κατέγραψαν απώλειες 22,25% και 12,38% αντίστοιχα.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών ανήλθε περίπου στα 2,44 δισ. τεμάχια, με τους πτωτικούς τίτλους να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 6 προς 1. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι μετοχές των PowerShares QQQ, Microsoft, Intel και Cisco.

Από τον τραπεζικό κλάδο σημαντικά κέρδη της τάξης του 9,1% κατέγραψε ο τίτλος της Citigroup, μετά την απόφαση της τράπεζας να αποχωρήσει από τη διεκδίκηση της Wachovia, η μετοχή της οποίας έκλεισε με εντυπωσιακή άνοδο κατά 43%.

Σημαντικά κέρδη εμφάνισε και ο τίτλος της General Electric, παρά τη μείωση κατά 22% που εμφάνισε η κερδοφορία της στο τρίμηνο.

Το δικαίωμα της Εθνικής εκτινάχτηκε κατά 5,70%, στα 6,30 δολάρια. Αντίθετα, απώλειες ύψους 9,72% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 6,50 δολάρια, ενώ με πτώση 2,89%, στα 13,78 δολάρια, έκλεισε το δικαίωμα της 3Ε.

Εν τω μεταξύ, οι εντεινόμενοι φόβοι για διάχυση της κρίσης του χρηματοοικονομικού συστήματος και σε άλλους τομείς της οικονομίας και το έντονα πτωτικό άνοιγμα της Wall Street «βύθισαν» για μία ακόμη συνεδρίαση τις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 8,85% και έκλεισε στις 3.932,06 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 7,01% και διαμορφώθηκε στις 4.544,31 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.176,49 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 7,73%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v