Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ζητούν οι αγορές από τους ηγέτες του G7

Λήψη άμεσων και κυρίως δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης ζητούν οι αγορές από τους ισχυρούς του πλανήτη που μαζεύονται το Σάββατο στην Ουάσιγκτον. Τα βασικά αιτήματα. Η πρόταση Brown.

Τι ζητούν οι αγορές από τους ηγέτες του G7
Λήψη άμεσων, συντονισμένων και κυρίως δραστικών μέτρων ζητούν οι αγορές από τους ηγέτες του G7, από τους υπουργούς Οικονομικών του G20 αλλά και από την Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου η τραπεζική κρίση να μη βραχυκυκλώσει και την παγκόσμια οικονομία.

Μια ισχυρή απάντηση θα μπορούσε να έρθει ακόμα και αυτό το σαββατοκύριακο, καθώς συναντώνται οι οικονομικοί ηγέτες του κόσμου στην Ουάσιγκτον για τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις του G7, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Παράλληλα, την Κυριακή, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει προσκαλέσει τους ηγέτες της Ευρώπης σε συζήτηση για ενδεχόμενη διεύρυνση του σχεδίου του βρετανού Πρωθυπουργού Gordon Brown σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Ωστόσο, αντιστάσεις σε μια πιθανή σύσταση κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών προβάλλει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.  

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Gordon Brown, σε άποψή του που δημοσιεύτηκε στην έκδοση της Παρασκευής των "Times of London", σκιαγράφησε μια ζοφερή εικόνα. Κάλεσε τον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθήσει το παράδειγμά του για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και την εγγύηση των βραχυπρόθεσμων δανείων. "Κάθε οικογένεια και κάθε επιχείρηση εξαρτάται από αυτό»", έγραψε, τονίζοντας ότι "οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις δεν μπορούν να υποβαθμίζονται".

O γνωστός αναλυτής κ. Nouriel Roubini σε ανάλυσή του ζητά τη μείωση των επιτοκίων κατά 1,5% σε όλο τον κόσμο ενώ ο οικονομολόγος κ. Jim O'Sullivan της UBS χαρακτηρίζει την ύφεση πολύ χειρότερη από τις δύο προηγούμενες, σημειώνοντας όμως ότι οι συγκρίσεις με τη Μεγάλη Ύφεση του '29 είναι υπερβολικές. O μεγαλοεπενδυτής κ. George Soros σε συνέντευξή του αναφέρει ότι χρειάζεται ένα "Νew Deal", προτείνοντας μεταξύ άλλων μέτρα για αύξηση των στεγαστικών δανείων και για παύση των κατασχέσεων.   

Μια μεγάλη ομάδα την οποία απαρτίζουν πρώην πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, μεγαλοεπενδυτές και οικονομολόγοι, καταλήγει σε παρόμοιο συμπέρασμα, σε φυλλάδιο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα VoxEU.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι, οι φωνές των οποίων θα ακουστούν αυτό το σαββατοκύριακο στις συνεδριάσεις του G7 και του ΔΝΤ. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν τελικώς υιοθετούνταν οι συστάσεις τους, εάν βεβαίως οι αρμόδιες αρχές εντυπωσιάζονταν αρκετά από την ξαφνική κατάρρευση της δομής της οικονομίας. Για να δουλέψει το σχέδιο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει μάλλον να το ανακοινώσουν με συντονισμένο τρόπο.

Η ομάδα αυτή συμφωνεί στα βασικά σημεία:

1) Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εγγυηθούν προσωρινά όλα τα βραχυπρόθεσμα δάνεια των τραπεζών.

2) Οι κυβερνήσεις θα πρέπει άμεσα να αναδιαρθρώσουν την κεφαλαιακή δομή των τραπεζών, ενδεχομένως έναντι μετοχικών μεριδίων. Ορισμένες τράπεζες πρέπει να κλείσουν και άλλες να συγχωνευθούν.

Θα πρέπει να συγκεντρωθούν νέα κεφάλαια και από τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και αν η τράπεζα καταλήξει στη "λίστα προς κατάρρευση". Θα πρέπει να υπάρξουν δικλίδες ώστε να μην… παιχτούν τα λεφτά στο καζίνο.

3) Όλες οι κυβερνήσεις για τις οικονομίες των οποίων οι τράπεζες διαδραματίζουν απόλυτα ζωτικό ρόλο θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτές τις οδηγίες, ειδάλλως οι τράπεζες θα εμπλακούν σε ντόμινο καταρρεύσεων.

Όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν, αν και ο χειρισμός των "τοξικών" τοποθετήσεων και οι περαιτέρω μακροοικονομικές "ενέσεις" ακολουθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v