Εμμένουν οι τραπεζικές πιέσεις στη Wall Street

Πτωτικά για έβδομη συνεδρίαση για Dow και S&P με τις πιέσεις στις τράπεζες να επιβαδύνουν τους δείκτες, τη στιγμή που ο Nasdaq εμφανίζει ανθεκτικότερη εικόνα λόγω των αποτελεσμάτων της IBM. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Πτωτικά για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση για Dow και S&P με τις πιέσεις στις τράπεζες να επιβαδύνουν τους δείκτες, τη στιγμή που ο Nasdaq κρατά θετικό πρόσημο λόγω των αποτελεσμάτων της IBM. 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η αγορά έκλεισε με νέες απώλειες, οι οποίες μάλιστα εκδηλώθηκαν στο φινάλε, σε μια ημέρα που σηματοδοτήθηκε από τις συντονισμένες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, την ΕΚΤ, την κεντρική τράπεζα της Αγγλίας και άλλες, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης.

Σήμερα, οι επενδυτές επικεντρώνονται στα σενάρια νέων κινήσεων από τις κεντρικές τράπεζες για το «ξεπάγωμα» της αγοράς χορηγήσεων, αλλά και στις προβλέψεις της IBM που επιτρέπουν αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Ειδικότερα, αναλυτές τις Merrill Lynch τόνισαν ότι χρειάζονται περισσότερα από μειώσεις επιτοκίων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Χρειάζονται πιο άμεσες λύσεις και δημοσιονομικά μέτρα, όχι νομισματικά. Οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών σε τέτοιο βαθμό που να μην υπάρχει αμφιβολία για την αξιοπιστία τους».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Times, αυτό ακριβώς εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση, να εξαγοράσει μερίδια σε πολλές αμερικανικές τράπεζες, προβληματικές ή όχι.

Σημειώνεται ότι σήμερα αίρεται η απαγόρευση κινήσεων short selling σε αμερικανικές μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Στην αγορά, ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τίτλοι περιφερειακών τραπεζών, με τον τίτλο της XL Capital να υποχωρεί 54%, της Lincoln National να χάνει 24,5% και της SLM Corp. να υποχωρεί σε ποσοστό 16,8%.  

Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι τίτλοι των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τη General Motors να χάνει 16,5%, υποχωρώντας για πρώτη φορά μετά το 1951 κάτω από τα 6 δολάρια. Πτώση 11,5% για τη Ford Motor.  

Σημαντικά κέρδη εμφανίζει η IBM, μετά την ανακοίνωση αύξησης των κερδών της κατά 20% στο τρίμηνο και βελτίωσης των προβλέψεων για τα αποτελέσματα έτους.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 9.147 μονάδες με απώλειες 1,2%, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει οριακή πτώση 0,11%, στις 1.738 μονάδες. Πτώση 1,4% για τον S&P 500, στις 971 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,15% στις 4.316,35 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη απώλεσε 2,53% στις 4.887 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι εμφάνισε απώλειες 1,55% στις 3.442,7 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v