Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακραία μεταβλητότητα στη Wall

Κάτω και από τις 8.000 μονάδες άνοιξε ο Dow Jones για να ανακάμψει στη συνέχεια, καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να πλήττει τις μετοχές. «Βουτιές» στις ευρωαγορές.

Νέα συνεδρίαση ισχυρότατων απωλειών στην αμερικανική αγορά, η όγδοη συνεχόμενη, καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να πλήττει τις μετοχές του κλάδου.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση καταγράφηκαν μαζικές πωλήσεις, οδηγώντας τον Dow σε πτώση άνω των 650 μονάδων, με τον S&P να χάνει 75 μονάδες, σε μια δραματική ανατροπή από τα αρχικά σημαντικά κέρδη.

O Dow Jones άνοιξε με νέες απώλειες 650 μονάδων, υποχωρώντας κάτω και από τις 8.000 μονάδες, για να καλύψει στη συνέχεια τις ισχυρότατες απώλειες και να περάσει σε οριακά θετικό έδαφος.

Αυτή την ώρα, ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 8.632 μονάδες με άνοδο 0,3% ενώ ο Nasdaq εμφανίζει κέρδη 0,78%, στις 1.657 μονάδες. Πτώση 0,1% για τον S&P 500, στις 908 μονάδες.

Ο δείκτης VIX που δείχνει τη μεταβλητότητα στην αμερικανική αγορά αναρριχήθηκε σε ιστορικά υψηλά, πάνω από το 70.

Οι ελπίδες των επενδυτών επικεντρώνονται σε σημερινή εξαγγελία του Προέδρου George Bush, με δημοσιεύματα να τον φέρουν να εξαγγέλλει εγγυήσεις για τις καταθέσεις των επενδυτών, αλλά κυρίως στη συνάντηση της G7 το Σάββατο, από όπου αναμένεται η λήψη συντονισμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης.

Το ζοφερό κλίμα έπληξε νωρίτερα τις ασιατικές αγορές αλλά και τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες υποχωρούν σε ποσοστά άνω του 7%. Το πετρέλαιο υποχωρεί κάτω και από τα 80 δολάρια, ενώ κέρδη εμφανίζει μόνο ο χρυσός, επωφελούμενος από το status «ασφαλούς λιμένα».

Στην αγορά, ισχυρές πιέσεις δέχονται για μια ακόμη συνεδρίαση οι τραπεζικοί τίτλοι, με αιχμές τη Morgan Stanley (-28%) και τη Citigroup (-10%), με την πρώτη να αντιμετωπίζει προβλήματα βραχυπρόθεσμων εγγυήσεων και τη δεύτερη να αποσύρεται από τη διεκδίκηση της Wachovia.

Απώλειες για μια ακόμη συνεδρίαση για τη General Motors, παρά την διαβεβαίωση ότι δεν εξετάζει την περίπτωση υπαγωγής σε ρυθμίσεις για προστασία από τους πιστωτές της. Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησε έως 33% την Πέμπτη στη Wall Street, υποχωρώντας σε επίπεδα 1950.

Πτώση και για τον τίτλο της General Electric, η οποία ανακοίνωσε μείωση των κερδών της κατά 22% στο τρίμηνο.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 5,18% στις 4.090 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 5,62%, στις 3.249 μονάδες. Απώλειες 5,99% για τον DAX 30, στις 4.614 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v