Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν πέτυχε η προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall

Ισχυρότατες απώλειες καταγράφει η Wall Street, εν μέσω φόβων για είσοδο της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση. Πτώση 28,6% για Morgan Stanley, 17,6% για Goldman Sachs. «Βυθίστηκαν» οι ευρωαγορές.

Ισχυρότατες απώλειες καταγράφει η αμερικανική αγορά, καθώς κλιμακώνονται οι φόβοι ότι η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού κλάδου οδηγεί σε ύφεση της παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα, η εντεινόμενη κρίση εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είχε σαν αποτέλεσμα η αμερικανική αγορά να ξεκινήσει την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με έντονα πτωτικές διαθέσεις, που έστειλαν τον Dow Jones πρόσκαιρα ακόμα και κάτω από τις 8.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2003.

Στη συνέχεια βέβαια ο βιομηχανικός δείκτης κινήθηκε έντονα ανοδικά και βρέθηκε για λίγο σε θετικό έδαφος, πριν υποχωρήσει και πάλι. Αυτήν την ώρα ο Dow Jones διαμορφώνεται περίπου μονάδες 434 μονάδες χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 8.145,50 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 5,06%.

Ο Nasdaq υποχωρεί κατά 4,69% και διαμορφώνεται στις 1.567,92 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται στις 861,03 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 5,37%.

Στο στόχαστρο των πωλητών βρίσκονται για πολλοστή φορά οι τίτλοι του τραπεζικού κλάδου και ειδικότερα οι μετοχές των Goldman Sachs και Morgan Stanley, οι οποίες μετά την άρση της απαγόρευσης του short selling εχθές δέχονται ισχυρότατες πιέσεις και καταγράφουν απώλειες 17,64% και 28,65% αντίστοιχα.

Σε πτωτικό κανάλι κινείται και σήμερα η μετοχή της General Motors, μετά την «βουτιά» κατά 33% που σημείωσε εχθές, παρά τις διαβεβαιώσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στις διαδικασίες προστασίας από τους πιστωτές της.

Αντίθετα, κέρδη της τάξης του 2,2% σημειώνει ο τίτλος της Citigroup, μετά την απόφαση της τράπεζας να αποχωρήσει από την διεκδίκηση της Wachovia, η μετοχή της οποίας καταγράφει κέρδη της τάξης του 25,5%. Από τις υπόλοιπες μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ανοδικά κινούνται επίσης αυτές των Bank of America, JP Morgan και Merrill Lynch.

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και ο τίτλος της General Electric, παρά την μείωση κατά 22% που εμφάνισε η κερδοφορία της στο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, οι εντεινόμενοι φόβοι για διάχυση της κρίσης του χρηματοοικονομικού συστήματος και σε άλλους τομείς της οικονομίας «βύθισαν» για μια ακόμη συνεδρίαση και τις υπόλοιπες διεθνείς αγορές.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 8,85% και έκλεισε στις 3.932,06 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 7,01% και διαμορφώθηκε στις 4.544,31 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 3.176,49 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 7,73%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v