Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης των τραπεζών

Στο 1,19 τρισ. δολάρια υπολογίζεται η αξία των "πακέτων στήριξης" των τραπεζών από Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης των τραπεζών
Συντονισμένα και αποφασιστικά, οι κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη εξαπέλυσαν το "βαρύ πυροβολικό" τη Δευτέρα για να τονώσουν την εμπιστοσύνη στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, προχωρώντας σε σειρά τραπεζικών διασώσεων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία προσφέρουν 1,19 τρισ. δολάρια στο τραπεζικό τους σύστημα.

-- "Πακέτο" 470 δισ. ευρώ από τη Γερμανία

Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times", η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προσφέρει περί τα 470 δισ. ευρώ (634,5 δισ. δολάρια) προκειμένου να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ σημαντικό μερίδιο από το εν λόγω ποσό θα δοθεί για τη διάσωση τραπεζών, με ταυτόχρονη αγορά μεριδίων από την κρατική μηχανή.

-- Η γαλλική "απάντηση" στην κρίση

Στα 360 δισ. ευρώ (491 δισ. δολάρια) θα ανέλθει η αρχική βοήθεια που θα παράσχει η γαλλική κυβέρνηση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, κ. Ν. Σαρκοζί, ενώ ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να παρέχει όποια βοήθεια ζητηθεί από το σύνολο των επιχειρήσεων και όχι μόνο των τραπεζών.

-- Η βρετανική βοήθεια

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει σχεδόν 70 δισ. δολάρια για αγορές μεριδίων σε βρετανικές τράπεζες. Με την κίνηση αυτή, η βρετανική κυβέρνηση θα γίνει πιθανότατα ο μεγαλύτερος μέτοχος της Royal Bank of Scotland.

Το βρετανικό πρόγραμμα, που θεωρήθηκε από τα πλέον δραστικά και αποτελεσματικά, προβλέπεται να μιμηθούν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v