Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τεντωμένο σκοινί οι αγορές

Χωρίς καταλύτη αντίδρασης, οι ευρωαγορές υποχωρούν, αλλά η εικόνα είναι μικτή στα futures της Wall, με τις ελπίδες στραμμένες στην αργία της 4ης/7 για σταθεροποίηση αλλά και στη σημερινή ημιαργία.

Με το πετρέλαιο στα 145 δολάρια και τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια, τα διεθνή χρηματιστήρια δεν δείχνουν να βρίσκουν καταλύτη για αντίδραση και υποχωρούν περαιτέρω, με τον δείκτη FTSE 100 να ακολουθεί πρόσκαιρα τον Dow σε περιοχές bear market και με τις ιαπωνικές μετοχές να πέφτουν επί 11η συνεχόμενη συνεδρίαση, στο μεγαλύτερο αρνητικό σερί 54 ετών.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται μικτό άνοιγμα στους βασικούς δείκτες της Wall Street και επικρατούν ελπίδες ότι η ανακοίνωση συγκριτικά καλών μεγεθών για την ανεργία, η ημιαργία σήμερα και η αργία αύριο στην αμερικανική αγορά θα συγκρατήσουν το απόγευμα τις μετοχές. Χθες, το βαρόμετρο της Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, διολίσθησε σε περιοχή bear market, έχοντας υποχωρήσει πλέον του 20% σε σχέση με το υψηλό του.

Ο δείκτης FTSE υποχώρησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έως 20,2% χαμηλότερα από το τελευταίο υψηλό του στις 15 Ιουνίου 2007, αλλά εκδηλώθηκε ισχυρή τεχνική αντίδραση, που ώθησε τον δείκτη παροδικά έως και τα πράσινα πρόσημα. Αυτή την ώρα ο FTSE υποχωρεί 0,48% στις 5.400 μονάδες, ο δείκτης DAX 0,77% στις 6.250 μονάδες και ο CAC 0,6% στις 4.270 μονάδες.

Στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών δεικτών συνέβαλε η ανακοίνωση ανέλπιστης αύξησης στις λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη κατόπιν δύο μηνών πτώσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φρόντισε να επιβεβαιώσει τους επενδυτές αλλά και τις δικές της προειδοποιήσεις προχωρώντας σε αύξηση του επιτοκίου του ευρώ στο 4,25%. Στο επίκεντρο, πλέον, η ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Το πρωί, η Τράπεζα της Σουηδίας προχώρησε σε αύξηση του επιτοκίου της κορόνας κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,5%.

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν υπό πίεση και οι προβλέψεις για περαιτέρω απομειώσεις και ζημίες πολλαπλασιάζονται, με τελευταία την πρόβλεψη της Citigroup ότι η UBS (-1,2%) ενδεχομένως να ανακοινώσει περαιτέρω διαγραφές 6,9 δισ. δολ. και να προχωρήσει σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Οι πιέσεις συνεχίζονται στους ενεργοβόρους κλάδους, ειδικά μετά την υποβάθμιση της Air France (-3,2%) από την Deutsche Bank σε "πώληση".

Η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler διολισθαίνει 1,8%.

Ρευστοποιήσεις επικρατούν στον μεταλλευτικό κλάδο, καθώς ορισμένοι τον θεωρούν πλέον κορεσμένο και η ArcelorMittal υποχωρεί 4,7%, ενώ η BHP Billiton 3,4%.

Στην αμερικανική αγορά η συνεδρίαση θα διαρκέσει λιγότερο σήμερα και τα χρηματιστήρια θα παραμείνουν κλειστά αύριο, για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας.

Η ημέρα θα είναι δραστήρια σε στατιστικά ανακοινώσεων, καθώς θα δοθούν στη δημοσιότητα τα μεγέθη για την ανεργία Ιουνίου, που εκτιμάται ότι μειώθηκε στο 5,4% από 5,5% τον προηγούμενο μήνα. Θα ανακοινωθούν επίσης ο δείκτης ISM υπηρεσιών, καθώς και το επιχειρηματικό βαρόμετρο DJ-BTMU για τον ίδιο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v