Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Γκρεμίστηκαν" οι ευρωαγορές

Ο φόβος των επισφαλείων, η ενίσχυση του πετρελαίου εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών, τα αρνητικά macro αλλά και η ισχυρή πτώση της UBS προκάλεσαν σημαντικότατες απώλειες στις μεγάλες ευρωαγορές.

Πυρά πανταχόθεν δέχονται οι επενδυτές στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς τα τραπεζικά προβλήματα συνεχίζονται αμείωτα και η αναρρίχηση των τιμών πετρελαίου ασκεί έντονες πιέσεις στις προοπτικές κερδοφορίας μιας μεγάλης σειράς βιομηχανικών κλάδων και παράλληλα «δένει τα χέρια» των κεντρικών τραπεζιτών στις προσπάθεις τόνωσης της ρευστότητας.

Έχοντας ολοκληρώσει ένα από τα χειρότερα τρίμηνα πολλών δεκαετιών, οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν το γ΄ τρίμηνο με απώλειες που ξεπερνούν το 2%.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI διολίσθησε 12% στο α΄ εξάμηνο, με τη μεγαλύτερη πτώση από το 1982. Από τα διεθνή χρηματιστήρια εξανεμίστηκαν 9,2 τρισ. δολάρια μέχρι στιγμής στο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι χρηματοοικονομικοί τίτλοι υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες, έχοντας ανακοινώσει ζημίες ύψους 400 δισ. δολαρίων.

Στην Ευρώπη ο επιμέρους τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 33% στο α΄ εξάμηνο, με τη χειρότερη εμφάνιση μεταξύ των 18 κλαδικών δεικτών της Ευρώπης. Ο επιμέρους δείκτης πρώτων υλών κατέθεσε ράλι 7,1%.

Η νέα τραπεζική «κατρακύλα» έχει τις ρίζες της στη Νέα Υόρκη χθες, όπου φημολογήθηκε ότι η Lehman Brothers θα πωληθεί σε τιμή χαμηλότερη από τη χρηματιστηριακή αξία της.

Η UBS κατακρημνίστηκε 5,3% κατόπιν της εξέλιξης στη φορολογική έρευνα των Ηνωμένων Πολιτειών στους λογαριασμούς του ομίλου και της αναδιοργάνωσης του διοικητικού συμβουλίου που ανακοίνωσε.

Η Porsche διολίσθησε 3,6% και η Ryanair 2,9% καθώς το πετρέλαιο ενισχύεται και πάλι πάνω από τα 141 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 2,6% στις 5.479,9 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 2,11%, στις 4.341,21 μονάδες. Πτώση 1,6% για τον DAX 30 στις 6.315,94 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v