Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποίηση στις ευρωαγορές

Η απαισιοδοξία για την πορεία της εταιρικής κερδοφορίας και ο «τρόμος» του ακριβού πετρελαίου επικρατούν στις ευρωαγορές, οι οποίες παραμένουν στο "κόκκινο", ενώ σταθεροποιητικά κινούνται τα futures στη Wall.

Σταδιακή βελτίωση επιδεικνύουν οι ευρωαγορές μετά τις 15:30 οπότε και ανακοινώθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία καταναλωτικών δαπανών, εισοδημάτων και πληθωρισμού.

Ειδικότερα, αυτή την ώρα ο DAX εμφανίζει απώλειες 0,33%, με τον CAC 40 να κινείται σε ανάλογη τροχιά, με πτώση της τάξης του 0,36%.

Αντίθετα ανοδική πορεία – με στήριξη από τους δεικτοβαρείς ενεργειακούς τίτλους – ακολουθεί η βρετανική αγορά, όπου ο FTSE 100 ενισχύεται 0,24%.

Σε θετικό έδαφος, χωρίς πάντως διάθεση ουσιαστική ανάκαμψης κινούνται τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να κινείται οριακά υψηλότερα κατά 0,03%, τον S&P 500 να ενισχύεται 0,13% και τον Nasdaq να υποχωρεί οριακά. 

Νωρίτερα, η εκτίναξη του «μαύρου χρυσού» υψηλότερα από τα 141 δολάρια, τρόμαξε τους επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς θεωρούν ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος και η αύξηση του κόστους δανεισμού θα πλήξουν κατάφορα την εταιρική κερδοφορία.

Βασικά «θύματα» οι μετοχές ενεργοβόρων κλάδων, όπως αυτοί αυτοκινητοβιομηχανίας και αερομεταφορών, ενώ σε κλοιό πιέσεων παραμένει και το λιανεμπόριο, μετά και την υποβάθμιση των προβλέψεων για την πορεία των λειτουργικών κερδών της από την Carrefour.

Σταθερά πτωτικά οι…συνήθεις ύποπτοι τραπεζικοί τίτλοι, μετά και την πρόβλεψη της Citigroup, ότι η Barclays χρειάζεται τουλάχιστον 18 δισ. δολάρια για να καλύψει της ανάγκες της και να βελτιώσει την ρευστότητά της.

Κατά 2,8% χαμηλότερα κινείται η Daimler, στο 2,4% οι απώλειες της BMW, ενώ πλησίον του 3,6% αποδυναμώνεται η μετοχή της Ryanair.

Στο 6,7% οι απώλειες για την Carrefour, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με εκτεταμένο sell-off μετά και την χθεσινή διπλή υποβάθμιση της σύστασής της, ενώ συμπαρασύρει το σύνολο του κλάδου της χαμηλότερα με τον Stoxx 600 Retail Index να καταγράφει πτώση 3%.

Απώλειες 2,1% για την Barclays, 3,3% για την Deutsche Bank (μετά και εκτίμηση της Citigroup ότι και ο γερμανικός όμιλος θα «αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου»), ενώ 4,9% χαμηλότερα κινείται η μετοχή της HBOS.

«Πρώτα θα βιώσουμε τα χειρότερα και μετά μπορούμε να ελπίσουμε για βελτίωση», σημειώνει σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, η Lucy MacDonald, επικεφαλής διεθνών επενδύσεων της RCM, με υπό διαχείριση κεφάλαια 100 δισ. δολαρίων.

Στο 0,5% διαμορφώνονται οι απώλειες για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, ο οποίος αγγίζει τις 1.396 μονάδες, «προετοιμαζόμενος» για εβδομαδιαίες απώλειες οι οποίες θα ξεπεράσουν το 2%.

Στο 1,3% η πτώση για τον Dow Jones Stoxx 600, ο οποίος «ανεβάζει» τις απώλειές του από την αρχή του έτους στο 22%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 1987.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v