Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σύγχρονα σκοτεινά μυστήρια των αγορών

Φως στα σύγχρονα σκοτεινά μυστήρια των  αγορών, δηλαδή των "dark pools", των "πολυμερών μηχανισμών διαπραγμάτευσης" και των "αλγοριθμικών συναλλαγών" επιχειρούν να ρίξουν οι F.T.

Τα σύγχρονα σκοτεινά μυστήρια των αγορών
Φως στα σύγχρονα σκοτεινά μυστήρια των αγορών, δηλαδή των dark pools, των πολυμερών μηχανισμών διαπραγμάτευσης και των αλγοριθμικών συναλλαγών επιχειρούν να ρίξουν οι "F.T.", εξηγώντας την έννοια και τη λειτουργία τους.

Τι είναι το dark pool; Είναι ένας σχετικά νέος τρόπος διεξαγωγής ηλεκτρονικών συναλλαγών, που επιτρέπει σε μεγάλους οργανισμούς να εκτελούν μεγάλες συναλλαγές μακριά από τις εκείνες που εμφανίζονται στα χρηματιστήρια. Η δημοτικότητα αυτού του τρόπου διεξαγωγής συναλλαγών αρχίζει να αυξάνεται, καθώς δεν υπάρχει ορατή τιμή, σε αντίθεση με το κοινό βιβλίο προσφορών. Έτσι, διατηρείται η εμπιστευτικότητα όσον αφορά στις διαθέσεις του trader -είτε αυτός αγοράζει είτε πουλάει- και μειώνεται ο κίνδυνος διαρροής στρατηγικών στην αγορά, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα είτε την απώλεια συναλλαγών είτε την πραγματοποίησή τους σε υψηλότερες τιμές. Επίσης, μειώνεται ο όγκος των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Τα dark pools εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ περίπου το 2000 και αναπτύσσονται πλέον ραγδαία και στην Ευρώπη.

Τι είναι το MTF; Ο πολυμερής μηχανισμός διαπραγμάτευσης είναι ένας εναλλακτικός μηχανισμός διαπραγμάτευσης έναντι των καθιερωμένων χρηματιστηριακών αγορών, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει displayed βιβλίο προσφορών ή ένα dark pool. Το νομικό καθεστώς για τα MTF καθορίζεται από τη νομοθεσία MiFID, η οποία ψηφίστηκε από τις Βρυξέλλες τον περασμένο Νοέμβριο. Το MTF αποτελεί πλέον συντομογραφία για μια σειρά νεοσύστατες πλατφόρμες χρηματιστηριακών συναλλαγών, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της MiFID, όπως τα Chi-X, Turquoise και BATS. Προσφέρουν φθηνές και γρήγορες συναλλαγές, ανταγωνιζόμενες τις τυπικές συναλλαγές των χρηματιστηρίων.

Τι είναι οι αλγοριθμικές συναλλαγές; Είναι ένας τύπος συναλλαγών που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αντιγράψει και να επιταχύνει τις ανθρώπινες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, που θα χρησιμοποιούνταν κανονικά για τη λήψη αποφάσεων στρατηγικής για τις συναλλαγές. Χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι μέσω μαθηματικών τύπων αναλύουν τα δεδομένα της αγοράς και αποφασίζουν για τον καλύτερο τρόπο δημιουργίας εντολών όσο το δυνατόν ταχύτερα και φθηνότερα.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v