Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Gazprom: Χάνει τη δύναμή του ο OPEC

Καμία απόφαση του OPEC το τελευταίο διάστημα δεν κατόρθωσε να επηρεάσει τις αγορές, υποστηρίζει ο κ. Miller της Gazprom, εμμένοντας στην πρόβλεψη ότι το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει στα 250 δολ. το 2009.

  • Ed Crook, Carola Hoyos (Λονδίνο) & Catherine Belton (Μόσχα)
Gazprom: Χάνει τη δύναμή του ο OPEC
Η Gazprom παρουσιάζει το ιδιαίτερα φιλόδοξο όραμά της για το μέλλον, ως κορυφαία ενεργειακή εταιρία του κόσμου, και ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι ο OPEC έχει χάσει τη δύναμη ελέγχου που είχε στις αγορές πετρελαίου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Alexey Miller στους "Financial Times", η υφήλιος βρίσκεται αντιμέτωπη με "μία έκρηξη στις πετρελαϊκές τιμές αλλά και σε αυτές του φυσικού αερίου, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για το επίπεδο των αποτιμήσεων".

Μάλιστα υποστηρίζει ότι ο OPEC δεν έχει πραγματική επιρροή στην πορεία των τιμών. "Καμία απόφασή του το τελευταίο διάστημα δεν κατόρθωσε να επηρεάσει τις αγορές", υποστηρίζει ο κ. Miller και προσθέτει πως "εντός των επόμενων ετών η Gazprom δεν θα είναι απλώς μία μεγάλη εταιρία, αλλά ο όμιλος που θα επηρεάζει περισσότερο τις ενεργειακές αγορές".

Μάλιστα, στόχος της διοίκησης του ομίλου είναι η αξία κεφαλαιοποίησής του να φτάσει στα 1.000 δισ. δολάρια.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Miller, οι διεθνείς ενεργειακές εταιρίες που επιθυμούν να επενδύσουν στη Ρωσία θα πρέπει να το πράξουν μέσω κρατικά ελεγχόμενων εταιριών, όπως η Gazprom, προκειμένου να επιτύχουν.

Αν και η ρωσική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον όμιλο, καθώς οι τιμές φυσικού αερίου αυξάνονται, η Gazprom δεν εγκαταλείπει τα διεθνή της σχέδια προκειμένου να επεκταθεί σε Αμερική, Ασία, Ευρώπη και Αφρική.

"Θεωρούμε τη Β. Αμερική περιοχή στρατηγικής σημασίας", σημειώνει ο κ. Miller. Η Gazprom ευελπιστεί ότι θα παράσχει υγροποιημένο φυσικό αέριο στη Β. Αμερική έως το 2014, μέσω του προγράμματος ανάπτυξης του κοιτάσματος Shtokman.

Παράλληλα, ο όμιλος βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επίτευξη συμφωνίας joint venture για παραγωγή φυσικού αερίου στη Νιγηρία, με τον κ. Miller να εμμένει στην πρόβλεψή του ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να αγγίξει τα 250 δολάρια εντός του 2009.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι η αγορά της Ρωσίας διαθέτει ισχυρή ανάπτυξη σε ό,τι αφορά τη ζήτηση φυσικού αερίου, έχοντας μετατραπεί σε ισχυρό ανταγωνιστή -πάντα σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα της Gazprom- για τις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v