Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες "ρίχνουν" τις ευρωπαϊκές αγορές

Σταθερά σε κλοιό πιέσεων παραμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους τραπεζικούς τίτλους να βρίσκονται, για μία ακόμη φορά, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, ενώ χαμηλότερα κινούνται και οι μετοχές τεχνολογικών ομίλων.

Σταθερά σε κλοιό πιέσεων παραμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους τραπεζικούς τίτλους να βρίσκονται, για μία ακόμη φορά, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, ενώ χαμηλότερα κινούνται και οι μετοχές τεχνολογικών ομίλων.

Οι ειδήσεις από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, εκλαμβάνονται ως μία ακόμη ένδειξη ότι η κρίση έχει «ακόμη δρόμο», θέτουν τους επενδυτές σε εγρήγορση και τους οδηγούν σε εκτεταμένες πωλήσεις τραπεζικών τίτλων.

Πτώση 7% για τη μετοχή της Fortis, μετά την ανακοίνωσή της για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ και σχέδια πώλησης περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους οκτώ δισ. ευρώ.

Στο «κόκκινο» και η μετοχή της Citigroup στην γερμανική αγορά, με πτώση 1,2%, μετά την πρόβλεψη της Goldman Sachs ότι θα η τράπεζα θα προχωρήσει σε επιπλέον διαγραφές ενεργητικού ύψους 8,9 δισ. δολαρίων.

Εν γένει η Goldman προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασής της για τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, σε “neutral” από “attractive”, ενώ έθεσε τη μετοχή της Citigroup στην «conviction buy list».

«Οι τράπεζες αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίων και οι αναλυτές μας προετοιμάζουν ψυχολογικά για περαιτέρω διαγραφές ενεργητικού. Βρισκόμαστε σε κλοιό», επισημαίνει στο Bloomberg, ο Francisco Salvador, επικεφαλής της χρηματιστηριακής εταιρείας Venture Finanzas στη Μαδρίτη.

Πτωτική πορεία και για την μετοχή της BSkyB (-2,5%), μετά την υποβάθμιση της σύστασής της από την JPMorgan σε «underweight», από “overweight», με τον οίκο να αναμένει πτώση των πωλήσεων του βρετανικού ομίλου ΜΜΕ λόγω του «φτωχού οικονομικού περιβάλλοντος».

Πιέσεις και για τις μετοχές τεχνολογικών ομίλων, καθώς η Oracle δεν ικανοποίησε με τις προβλέψεις της για τα επόμενα τρίμηνα. Πτώση 0,9% για τη γερμανική SAP.

Ισχυρές απώλειες για την Carrefour (-4,3%), μετά και από διπλή υποβάθμιση της σύστασής της. Η JPMorgan Chase, προσδίδει, πλέον, σύσταση «neutral» από «overweight» και η Merrill Lynch «neutral» από «buy».

Απώλειες 1,1% για τον ευρύτερο δείκτη DJ Stoxx 600, ο οποίος «ανεβάζει» την υποχώρησή του από τις αρχές του έτους στο 20%, ενώ σε ανάλογη πορεία βρίσκονται όλες οι αγορές της Δ. Ευρώπης που λειτουργούν σήμερα.

Πτώση 0,80% για τον DAX 30 στις 6.564 μονάδες, αποδυνάμωση 0,62% για τον FTSE 100 πλησίον των 5.630 μονάδων, ενώ 0,92% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40 στις 4.494 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v