Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρελαϊκές πιέσεις στην Ευρώπη-Πτώση στα futures

Εκ βάθρων αντιστροφή τάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ανάκαμψη της τιμής του μαύρου χρυσού, με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν ισχυρές απώλειες, ενώ πτωτικά κινούνται και τα futures της Wall Street.

Εκ βάθρων αντιστροφή τάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ανάκαμψη της τιμής του μαύρου χρυσού, με το αμερικανικό αργό να πλησιάζει τα 138 δολάρια, αλλά και την κάθετη υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία.

Το πετρέλαιο ακολουθεί εκ νέου ανοδική τροχιά, μετά και την ανακοίνωση για απεργιακές κινητοποιήσεις του διοικητικού προσωπικού της Chevron στη Νιγηρία, αλλά και δηλώσεων κορυφαίων στελεχών του OPEC ότι το καρτέλ -εξαιρουμένης της Σ. Αραβίας- δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση παραγωγής.

Παράλληλα, η υποχώρηση σε χαμηλό 2ετίας της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Ιούλιο, βάσει του αντίστοιχου δείκτη που καταρτίζει το GfK, επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία της ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Αρκούντως ισχυρές πιέσεις για τις μετοχές ενεργοβόρων κλάδων, όπως αυτός της αυτοκινητοβιομηχανίας, με την Daimler να υποχωρεί 2,7%, ενώ η Fiat αποδυναμώνεται πλησίον του 2,2%.

Σε ανάλογη πορεία και η μετοχή της Ryanair, με πτώση της τάξης του 1,9%.

«Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον βρίσκεται σε πραγματική στενωπό, λόγω της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου και των εμπορευμάτων, δύο παράγοντες που στηρίζουν τις πληθωριστικές πιέσεις», σημειώνει στο Bloomberg ο κ. Matthieu Giuliani, διαχειριστής κεφαλαίων 9,5 δισ. δολαρίων για λογαριασμό της Palatine Asset Management.

Σε πτωτική τροχιά κινούνται οι 12 από τις 17 μεγαλύτερες αγορές της Δ. Ευρώπης, με τον DAX να υποχωρεί κατά 1,63%, στις 6.481 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 1,06% στις 5.608 μονάδες.

Πτώση 1,1% για τον DJ Stoxx 600 στις 291,53 μονάδες, με τον δείκτη να «ανεβάζει» τις απώλειές του από την αρχή του έτους στο 20%.

Σε ανάλογη πορεία κινείται και η γαλλική αγορά, με τον CAC 40 να κινείται 1,37% χαμηλότερα, στο επίπεδο των 4.452 μονάδων.

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται και στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,41%, τον S&P 500 πλησίον του 0,44% και τον Nasdaq να κινείται κατά 0,72% χαμηλότερα.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο αναμένονται οι ανακοινώσεις για την πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, με πρόβλεψη ότι ο αντίστοιχος δείκτης θα διαμορφωθεί στις 56 μονάδες, έναντι 57,2 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα και η αγορά κατοικιών επιστρέφει στο προσκήνιο, καθώς δημοσιοποιούνται τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη τιμών κατοικιών 20 μητροπολιτικών περιοχών S&P/Case-Shiller, αλλά και ο δείκτης τιμών κατοικιών Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v