Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πτώση IFO δεν "τρόμαξε" τις ευρωαγορές

Με το... δεξί ξεκινούν την εβδομάδα οι ευρωαγορές, ενώ οι επενδυτές μετά την αρχική "ψυχρολουσία" δεν αντιδρούν αρνητικά στην κάθετη υποχώρηση του δείκτη IFO, με τον DAX να παραμένει σε ανοδική τροχιά.

Εβδομάδα της… αναμονής για τους επενδυτές η τρέχουσα, δεδομένης της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve (24 και 25/6), με την αγορά να έχει προεξοφλήσει ότι η τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2%, παρά τον φόβο των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων.

Οι ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζονται πάντως ιδιαίτερα ανθεκτικές, καθώς δεν αντιδρούν αρνητικά στην υποχώρηση, υψηλότερα του αναμενομένου, του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος IFO στη Γερμανία τον Ιούνιο.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 101,3 μονάδες, έναντι 103,5 που ήταν τον Μάιο και των 102,5 μονάδων που είχαν προβλέψει ότι θα αγγίξει οι αναλυτές.

Οι νέες δυσάρεστες ειδήσεις από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, με τη Citigroup να προετοιμάζεται -σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal"- να προχωρήσει σε μείωση επιπλέον 6.500 θέσεων εργασίας στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής, ενισχύουν τις προοπτικές περαιτέρω αποδυνάμωσης των τραπεζικών μετοχών.

Σαφείς περιορισμούς των όποιων κινδύνων για τις τραπεζικές μετοχές προσφέρουν οι δηλώσεις κορυφαίου στελέχους της Commerzbank (2%), σύμφωνα με το οποίο η Lloyds TSB έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τραπεζική εξαγορά στη Γερμανία, με πιθανότερο στόχο την Dresdner Bank, η οποία ανήκει στην Allianz.

Η παραπάνω φήμη οδηγεί τη μετοχή της Allianz 1,3% υψηλότερα και αυτήν της Lloyds στο 0,2%.

Παράλληλα, θετική είναι η επίδραση της ανάκαμψης των τιμών πετρελαίου και στους δεικτοβαρείς ενεργειακούς τίτλους, με τη Royal Dutch Shell να ενισχύεται 0,4%, ενώ οι BP και Total κινούνται 0,8% υψηλότερα.

Αποτέλεσμα είναι οι ευρωπαϊκοί δείκτες να κινούνται ανοδικά, με τον FTSE 100 να ενισχύεται 0,84% στις 5.671 μονάδες, με τον DAX 30 να κινείται 0,33% υψηλότερα, στις 6.600 μονάδες και τον CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,24%, στο επίπεδο των 4.519 μονάδων.

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές -ακολουθώντας το αντίστοιχο παράδειγμα της Wall Street-, με τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας - Ειρηνικού να υποχώρησε κατά 0,7%, με τον Nikkei να αποδυναμώνεται πλησίον του 0,6%, ενώ στο 1% βρίσκονται οι απώλειες για τους βασικούς δείκτες της κινεζικής αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v