Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα λόγω "τριπλής λήξης"

Νευρικές κινήσεις χαρακτηρίζουν ευρωαγορές & futures Wall, καθώς η πτώση των τιμών πετρελαίου βελτιώνει την ψυχολογία, αλλά η "τριπλή λήξη" παραγώγων και οι τραπεζικές πιέσεις συγκρατούν την ανάκαμψη.

Νευρικές είναι οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου βελτιώνει την ψυχολογία, αλλά η "τριπλή λήξη" παραγώγων και οι τραπεζικές πιέσεις περιορίζουν την ανάκαμψη.

Έχοντας διανύσει το μεγαλύτερο τμήμα της πρωινής συνεδρίασης σε θετικά κατά κύριο λόγο επίπεδα, ο δείκτης FTSE υποχωρεί το μεσημέρι 0,59% στις 5.674 μονάδες, ο DAX 0,77% στις 6.669 μονάδες και ο CAC 0,82% στις 4.553 μονάδες. Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,3% με πτώση 2,1% στο σύνολο της εβδομάδας.

Στους κερδισμένους πρωταγωνιστούν οι ενεργοβόροι κλάδοι, όπως οι αεροπορικές επιχειρήσεις και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, στον απόηχο της πτώσης των τιμών πετρελαίου κατά 4 δολάρια, που ακολούθησε την απόφαση της Κίνας να προχωρήσει αύξηση τιμών καυσίμων.

Τα κινεζικά διυλιστήρια αντέδρασαν με κατακόρυφη άνοδο στην απόφαση, ωθώντας σε δυναμική ανάκαμψη τη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ.

Η Air France κερδίζει 2,3% και η Ryanair 4,6%, ενώ η Daimler ενισχύεται 0,9%.

Στον αντίποδα, οι πιέσεις επιμένουν στον τραπεζικό κλάδο. Η Lehman υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου της UBS (-1,8) κι εκτιμά ότι ο ελβετικός οίκος θα ανακοινώσει χρεώσεις 5,5 δισ. δολαρίων.

Η βρετανική στεγαστική τράπεζα HBOS υποχωρεί 2,7% κατόπιν υποβάθμισης της σύστασης από την S&P για τη μετοχή της.

Η Royal Bank of Scotland υποχωρεί 1,3%.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι ημέρα "τριπλής λήξης" προθεσμιακών συμβολαίων και δικαιωμάτων προαίρεσης στις χρηματιστηριακές αγορές, γεγονός που προκαλεί πιέσεις λόγω τακτοποίησης θέσεων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, κ. Jean-Claude Trichet, το απόγευμα στο Βέλγιο, που ενδεχομένως να προσφέρει ενδείξεις για την κατεύθυνση της πιστωτικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται ελαφρώς πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street. Δεν έχει προγραμματιστεί ανακοίνωση στατιστικών δεδομένων ή μεγάλων εταιρικών αποτελεσμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v